Sever: Što se tiče cijena hrane u Hrvatskoj, statistike pokazuju da smo iznad prosjeka EU

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Koliko ćemo ove godine morati izdvojiti za blagdansku košaricu? Hoće li ovo biti najskuplji Božić otkad se prate cijene? Kakve nas cijene očekuju sljedeće godine i mogu li plaće moći pratiti njihov rast?

O svemu tome u emisiji U mreži Prvog govorili su predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predsjednik HUP-Udruge trgovine Martin Evačić i ekonomski analitičar Damir Novotny.

Sever je naglasio kako se godinama rade izračuni blagdanskih košarica za Božić i Uskrs.

– Božićna obuhvaća Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana te staru i novu godinu. U tom razdoblju rade se 3 košarice. Ona najskuplja je presjek svega onoga što je tradicija širom Hrvatske, ona srednja radi određene ustupke, a ona najskromnija odstupa od svega, kazao je.



Dodaje kako bi ove godine ona tradicionalna košarica iznosila bi 417 eura, srednja bi iznosila 176 eura, a ona najskromnija 98 eura.

– Što se tiče cijena hrane u Hrvatskoj, to nije samo pitanje blagdana, statistike pokazuju da smo iznad prosjeka EU, čak smo u nekim segmentima i iznad prosjeka koji vrijedi za bogatije zemlje u EU gdje su plaće 2-3 puta veće, naglasio je Sever.

Cijene hrane u trgovinama ovise o nabavnim cijenama

Evačić je istaknuo kako cijene hrane u trgovinama ovise o nabavnim cijenama, a marža trgovcima pada.

Smatra kako se ne može očekivati da cijene budu na razini pretpandemije.

– Cijene hrane su porasle, nekih hrana nema ni dovoljno, naročito voća i povrća, a problem je sada i s mesom. Cijena odojka je u nabavi za kilu 8-9 eura, a nekad je to u nabavi bilo ispod 2 eura. Što se tiče bakalara cijene se ponekad formiraju u dobavi na nerazumljive načine, rekao je.

Dodaje kako se godinama ukazuje kako glede hrane nismo samodostatni. Kako kaže kada nisi samodostatan i moraš kupiti hranu, cijena je jedna je drugačija.

Komentari