Sjajne vijesti za skoro 10.000 Hrvata: Na račune će im sjesti posebna naknada, jeste li među njima

Marko Miščević/Cropix/Ilustracija

Čak 1.294.610 eura osigurala je država u svom proračunu za isplatu nacionalne naknade za starije osobe. Riječ je o naknadi koju primaju osobe starije od 65 godina koje nisu ostvarile pravo na mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je da će naknadu za siječanj, u petak 16. veljače, dobiti 9803 ljudi.

Treba reći kako je država nedavno izmijenila Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe, kojim je povećan iznos naknade sa 120,81 na 150 eura. Blago su izmijenjeni i uvjeti za stjecanje prava na isplatu naknade. Tako naknadu može primati hrvatski državljanin stariji od 65 godina, koji ima neprekidno prebivalište u Hrvatskoj od najmanje 10 godina. Ranije je uvjet bilo 2o godina neprekidnog prebivanja u Hrvatskoj.

Iako su izabrani za najboljeg poslodavca u Hrvatskoj opet su digli plaće: I to na 1820 eura neto



Uz to, naknadu mogu dobiti osobe koje nisu korisnici mirovine ili zajamčene minimalne naknade te osiguranici u obveznom mirovinskom osiguranju te oni kojima nije priznato pravo na smještaj u sustavu socijalne skrbi. Pravo na naknadu ostvaruju i građani čiji prihod ne prelazi dovstruki iznos naknade od 300 eura mjesečno po članu kućanstva. Uz to, na naknadu mogu računati i oni koji nisu sklopili ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, ili su u procesu njegova raskidanja, poništenja ili utvrđivanja ništetnosti.

Iz HZMO-a ističu da pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe korisnicima pripada od dana podnošenja zahtjeva, odnosno od prvog dana nakon obustave isplate mirovine ili zajamčene minimalne naknade. Napominju da se zahtjev za isplatu naknade može podnijeti u njihovim uredima po mjestu prebivališta, preporučenom poštom ili putem sustava e-Građani.

 

Komentari