Skupštini INA-e predloženo da za dividendu isplati 200 milijuna eura lanjske dobiti

Foto: Damir Krajac/Cropix

Dioničari INA-e na glavnoj će skupštini, koja je sazvana za 15. lipnja, odlučivati o prijedlogu da se većina dobiti iz prošle godine ili iznos od 200 milijuna eura isplati za dividendu, koja bi tako iznosila 20 eura po dionici, najavljeno je u ponedjeljak u pozivu za skupštinu.

Matična kompanija, INA d.d. je prošle godine ostvarila dobit u iznosu od 1,84 milijarde kuna, što iznosi 243,76 milijuna eura, a skupštini se predlaže da se najveći dio ili iznos od 200 milijuna eura isplati za dividendu, koja bi iznosila 20 eura po dionici.

U zakonske bi se rezerve rasporedilo 12,2 milijuna eura, a u zadržanu dobit 31,6 milijuna eura, navodi se u pozivu za glavnu skupštinu koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi.

Pravo na dividendu stekli bi dioničari evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) na dan 21. lipnja, a isplatila bi se najkasnije do 14 srpnja.



“Uzevši u obzir stabilnu financijsku poziciju i nisku zaduženost društva, koje mu omogućuje financiranje investicijskih planova, predlaže se distribucija dobiti društva u obliku isplate dividende u iznosu od 20 eura po dionici”, obrazložilo je čelništvo INA-e svoj prijedlog.

Isplata dividende od 20 eura po dionici najavljena je još u drugoj polovici ožujka, kada su se o tomu usuglasili Uprava i Nadzorni odbor INA-e.

Ta je dividenda viša za 53 posto u odnosu na onu isplaćenu lani, koja je iznosila 98 kuna po dionici.

Inače, mađarski MOL u INA-i ima 49,1 posto dionica, Republika Hrvatska 44,8 posto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 posto dionica.

Budući da je od 1. siječnja ove godine euro službena valuta u Republici Hrvatskoj, pred glavnom skupštinom je i odluka o usklađenju temeljnog kapitala i nominalnog iznosa dionica društva, pri čemu se predlaže njegovo povećanje za 5,5 milijuna eura.

Naime, temeljni kapital INA-e iznosi devet milijardi kuna i podijeljen je na deset milijuna redovnih dionica, nominale 900 kuna, a kada se to preračuna prema fiksnom tečaju konverzije (7,53450 kuna), dolazi se do “neokruglog” iznosa od 1,194 milijarde eura, odnosno nominalnog iznosa redovne dionice od 119,45 eura.

“U postupku usklađenja temeljnog kapitala i njegovih dijelova, konvertirani nominalni iznos dionice u decimalnom broju zaokružuje se te izražava kao cijeli broj što rezultira razlikom u iznosu od 5.494.724,27 eura, koja predstavlja usklađenje temeljnog kapitala društva, te se u tu svrhu predlaže povećanje temeljnog kapitala društva korištenjem zakonskih rezervi društva u iznosu od 5.494.724,27 eura”, stoji u prijedlogu odluke.

Nakon preračunavanja i usklađenja temeljni kapital INA-e tako bi iznosio 1,2 milijarde eura, podijeljen na deset milijuna redovnih dionica, nominalnog iznosa 120 eura.

Komentari