Snažan pad svjetskih burzi

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer se ulagači nadaju da će središnje banke uskoro ublažiti tempo povećanja kamata, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, što bi trebalo oslabiti inflacijske pritiske.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 5,7%, na 32.861 bod, dok je S&P 500 porastao 4%, na 3.901 bod, a Nasdaq indeks 2,3%, na 11.102 bodova.

Za Dow to je najveći tjedni skok od svibnja i na putu je najvećeg mjesečnog dobitka od 1976. godine.

Ovo bi mogao biti jedan od najboljih mjeseca za Dow u povijesti. A to sugerira da je tržište “medvjeda” završeno. Naime, u povijesti je do snažnog mjesečnog skoka cijena dionica dolazilo na kraju tržišta “medvjeda”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.



Podršku tržištu pružio je niz podataka koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva.

Donedavno su se ulagači plašili da će agresivno povećanje kamata američke središnje banke gurnuti gospodarstvo u recesiju. No, posljednji podaci pokazuju da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao za 2,6% godišnje, više od očekivanja, što je ublažilo strahovanja od recesije. Pritom su životni troškovi porasli 4,1%, sporije nego u prethodnom kvartalu i manje od očekivanja, što ukazuje na popuštanje inflacijskih pritisaka. A to znači da bi američka središnja banka uskoro mogla usporiti tempo povećanja kamata.

Doduše, i dalje se procjenjuje da će Fed na sjednici početkom studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova. No, u prosincu bi povećanje moglo biti blaže.

Odškrinuta su vrata za moguće ublažavanje stavova čelnika Feda na sjednici u prosincu, dok su još prije mjesec dana ta vrata bila čvrsto zatvorena, kaže Detrick.

Podršku tržištu pružaju i solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka. Od 263 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 73% nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada. No, to se uglavnom zahvaljuje smanjenim očekivanjima jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstva posljednjih mjeseci smanjili procjene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 4,1% u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Početkom srpnja očekivali su rast zarada za više od 11%, a na početku listopada 4,5%.

Općenito, zarade kompanija su u skladu ili malo iznad očekivanja. No, ta su očekivanja posljednjih mjeseci smanjena, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,1%, na 7.047 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4%, na 13.243 boda, a pariški CAC 3,9%, na 6.273 boda.

Ulagače nije pokolebala odluka Europske središnje banke (ECB) o agresivnom povećanju ključnih kamatnih stopa za 0,75 postotnih bodova. Pritom su čelnici ECB-a poručili da je postignut značajan napredak u borbi protiv inflacije, što bi, kažu analitičari, moglo značiti da će ubuduće usporiti tempo povećanja kamata.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,8%, na 27.105 bodova.

Komentari