Stigla potvrda Gazproma da se obustavlja isporuka plina Poljskoj i Bugarskoj

Ruske isporuke plina Poljskoj nastavljene nakon što su bile obustavljene ranije jutros, pokazuju podaci EU, prenosi BBC. No, čini se, samo za kratko, prenosi Index.hr.

U jednom trenutku rano u srijedu fizički tokovi plina duž plinovoda Yamal-Europa iz Bjelorusije u Poljsku pali su na nulu, no onda je dotok plina ponovno krenuo. Međutim potom je stigla potvrda Gazproma da se obustavlja isporuka plina Poljskoj i Bugarskoj.

Ruski energetski div Gazprom tvrdi da je prekinuo sve isporuke plina i Bugarskoj i Poljskoj nakon što su obje zemlje odbile početi plaćati isporuke u rubljima.

Ranije su i poljski i bugarski dobavljači plina rekli da su primili službene obavijesti od Gazproma da će isporuke biti prekinute.



Gazpromova objava stigla je nakon konfuzije jutros. Naime, prvo su podaci pokazali da su isporuke plina u Poljsku preko Bjelorusije pale na nulu, a potom da su nastavljene.

Bugarska plinska mreža također je priopćila da zemlja od jutros još uvijek prima ruski plin.

Nejasno je u kolikim količinama stiže ruski plin i koliko će to potrajati.

Poljska je jučer objavila da su iz Rusije dobili poruku da će im od danas prekinuti opskrbu plina nakon što je Varšava odbila početi plaćati isporuke u ruskim rubljima.

Komentari