STIŽU VELIKE PROMJENE NA BANKOMATIMA: Informirajte se na vrijeme, ovo je dobra vijest

Marko Miščević/Cropix/Ilustracija

Ostalo je nešto više od dva tjedna od ulaska Hrvatske u eurozonu. Na pomolu su brojne promjene, a jedna od najvažnijih je prilagodba bankomata novoj valuti.

Naime, banke su do 31. prosinca 2022. dužne osigurati i adekvatnu dostupnost kuna putem bankomatske mreže, ali se trebaju prilagoditi tako da od 1. siječnja 2023. isplaćuju isključivo eure.

Zbog svega toga se tijekom prosinca i početkom siječnja bankomati povremeno gase kako bi banke do 15. siječnja 2023. provele prilagodbu bankomatske mreže za isplatu eura.

Visok stupanj dostupnosti gotovine
Kako proces prilagodbe ne bi negativno utjecao na dostupnost gotovine u kunama u razdoblju do 31. prosinca 2022., odnosno u eurima nakon 1. siječnja 2023., banke će privremeno u razdoblju od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. za građane ukinuti naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže pojedine banke (na bankomatima drugih banaka) u Republici Hrvatskoj.



Građani će od 15. do 31. prosinca kune moći podići bez naknade na bilo kojem bankomatu, dok će se od 1. do 15. siječnja na bankomatima bez naknade moći podizati euri.

S obzirom na gustoću bankomatske mreže u Hrvatskoj, navedeno bi trebalo osigurati građanima visok stupanj dostupnosti gotovine u kunama do 31. prosinca 2022., te gotovine u eurima nakon 1. siječnja 2023., prenosi Dnevno.hr

Komentari