Sutra su izbori i neradni dan, ali neki ipak rade: Evo kako će biti plaćeni

Foto: Neja Markicevic / CROPIX/Ilustracija

Izborna srijeda nam se bliži, a za mnoge građane Republike Hrvatske taj će dan biti – slobodan. No, ima onih koji neće biti te sreće te će raditi kao i bilo koji drugi dan ili će pak raditi skraćeno. Najveći problem je bio što ljudi nisu bili upoznati s time kako će biti plaćeni za rad na dan kada cijela Hrvatska “odmara.”

Izbori za Hrvatski sabor održat će se u srijedu, 17. travnja, što je proglašeno neradnim danom. Prema pravilima, zaposlenici imaju određena prava i naknade ovisno o tome koriste li slobodan dan ili rade. Za većinu radnika čiji je standard radni tjedan od ponedjeljka do petka, srijeda je uobičajeni radni dan.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca su otkrili kako će trgovački centri na izbore raditi kao i svaku drugu srijedu. Male trgovine će pak, ovisiti od trgovca do trgovca, što znači da neke čeka normalna smjena, dok bi neki mogli biti veće sreće.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Kako će se plaćati rad na izborni dan?

Kada se taj dan proglasi neradnim, zaposlenici imaju pravo na naknadu plaće sukladno Zakonu o radu i drugim pravnim aktima. No, ako je srijeda već bila planirani tjedni odmor, tada se naknada ne isplaćuje, piše tportal.



S druge strane, radnici koji redovno rade u srijedu imaju pravo na povećanu plaću i dodatni slobodan dan. Za rad na dan izbora primjenjuju se pravila povećanja plaće kao za rad u dane blagdana. Dodaci na plaću ovise o kolektivnim ugovorima i internim propisima, često se kreću od 30 do 50 posto za redovno radno vrijeme.

Neki poslodavci će radnicima omogućiti pauzu za odlazak na glasanje, kombinirajući obračun plaće za odrađene sate i vrijeme izostanka s posla.

Za zaposlene na godišnjem odmoru, dan izbora se neće uračunati u godišnji odmor, dok će radnici na bolovanju imati pravo na naknadu plaće prema pravilima HZZO-a ili poslodavca.

Čak 129.000 građana nije izvršilo važnu obvezu: Rok im je do kraja mjeseca inače slijede kazne

Komentari