Svi trgovački lanci od jutros moraju ograničiti cijene 30 proizvoda, trgovci najavili i dodatne akcije

Foto: Tonci Plazibat / Cropix

Nakon što je Vlada donijela peti antiinflacijski paket vrijedan gotovo pola milijarde eura, svi trgovački lanci od jutros moraju ograničiti cijene 30 proizvoda, koje su snižene od 10 do 53%.

Kompletna košarica proizvoda čija je cijena ograničena na kraju prošle godine stajala bi 99 eura i 68 centi, a prema novim cijenama – 76 eura i 19 centi, što je 23 i pol posto manje. Prema nekim izračunima, višečlana obitelj mogla bi uštedjeti i do 100 eura po košarici.

Stručnjak za maloprodaju smatra da Vlada može biti zadovoljna, ali i građani.

– Ako uzimate i trošite tih 30 artikala, posebno ako ste višečlana obitelj, moja računica je da možete uštedjeti i do 100 eura na svojoj dosadašnjoj košarici, rekao je Dragan Munjiza, stručnjak za maloprodaju.



Osim 30 proizvoda kojima se ograničava maloprodajna cijena, trgovački lanci najavljuju niže cijene i za druge artikle, neki će biti jeftiniji 30-40%.

Mnogi strahuju da će nakon zamrzavanja cijena određenih proizvoda trgovci podignuti cijenu nekih drugih.

– Ne bi trebalo doći do toga, ali, nažalost, trgovci ne mogu raditi s minusom. Ja ne znam što će biti s malim trgovcima jer mali trgovci su najviše pogođeni ovim. Njihova košarica je negdje oko 50% sad ograničena s cijenom, hoće li oni dizati cijene drugih proizvoda da bi preživjeli ili će to sa svojim dobavljačima, to ćemo vidjeti, istaknuo je Mirko Budimir, dopredsjednik HUP – Udruge trgovine.

Komentari