Svjetska banka objavila je da je zbog ruske invazije na Ukrajinu obustavila sve programe u Rusiji i Bjelorusiji

Svjetska banka objavila je da je obustavila sve programe u Rusiji i Bjelorusiji zbog ruske invazije na Ukrajinu i neprijateljstava protiv naroda Ukrajine.

Rusiji nisu odobreni novi krediti niti se u nju ulagalo još od 2014. i ruskog pripojenja ukrajinskog Krima, ističe Svjetska banka u priopćenju objavljenom u srijedu.

Novi krediti Bjelorusiji nisu odobreni od sredine 2020. godine, kada joj je SAD uveo sankcije zbog spornih predsjedničkih izbora.

Vrijednost SB-ovih kredita Bjelorusiji iznosila je u 2020. ukupno 380 milijuna dolara, a aktivni projekti uključuju financiranje grijanja na biomasu, razvoj šumarstva i modernizaciju obrazovanja, prema podacima na bančinoj web stranici.



Rusiji je SB od početka 90-ih odobrio više od 16 milijardi dolara kredita, a među zadnjim su odobrenim projektima program za mlade na Sjevernom Kavkazu u 2013. i program obnove kulturne baštine iz 2010. godine.

Odluka o obustavi programa u Rusiji i Bjelorusiji donesena je dan nakon što su čelnici SB-a i Međunarodnog monetarnog fonda poručili da će će u utrci s vremenom osigurati Ukrajini dodatne milijarde dolara u narednim tjednima i mjesecima.

Prijeti opasnost da se rat u značajnoj mjeri prelije i na druge zemlje, objasnili su.

Komentari