SVJETSKA TRŽIŠTA Dolar ojačao uslijed dobrih vijesti iz američkog proizvodnog sektora

Twitter

Tečaj dolara ojačao je u srijedu na međunarodnim tržištima prema košarici šest najznačajnijih svjetskih valuta uslijed dobrih vijesti iz američkog proizvodnog sektora, dok je euro ponovno skliznuo ispod 1,19 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijh svjetskih valuta, ojačao je 0,3 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 92,511 bodova. U utorak je u jednom trenutku skliznuo na 91,737 bodova, najnižu razinu od travnja 2018. godine.

Tečaj eura u takvim se okolnostima spustio na 1,18785 dolara, što znači da je oslabio 0,3 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja na američkom tržištu. U utorak je po prvi put od 2018. nakratko premašio 1,20 dolara.

Investitore je ohrabrio podatak o rastu tvorničkih aktivnosti u SAD-u u kolovozu peti mjesec zaredom, pri čemu je indeks aktivnosti dosegnuo 56 bodova, najvišu razinu od kraja 2018. godine.



Dolar posljednjih tjedana slabi zbog strahovanja da bi oporavak američkog gospodarstva mogao biti slabiji od kineskog i onog u eurozoni. Za nove smjernice u vezi oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva investitori će danas pratiti podatke s američkog tržišta rada i one o tvorničkim narudžbama.

Na kretanje tečaja eura nije utjecao u utorak objavljen podatak o inflaciji u eurozoni koji je pokazao da se godišnja stopa inflacije u kolovozu spustila u negativno područje prvi put od svibnja 2016.. U kolovozu je prema prvim procjenama Eurostata iznosila minus 0,2 posto, nakon 0,4 posto u mjesecu ranije.

Od važnih vijesti iz eurozone danas se izdvaja ona o neočekivanom padu prometa u njemačkoj maloprodaji u srpnju za 0,9 posto na mjesečnoj razini, dok su ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali rast za 0,5 posto. Novi podaci prigušuju nade da bi osobna potrošnja mogla potaknuti snažan oporavak najvećeg europskog gospodarstva od koronakrize.

Rizičnije valute bilježile su različita kretanja. Norveška kruna prema dolaru je oslabila 0,2 posto a australski dolar 0,3 posto, dok su tečajevi švedske krune i novozelandskog dolara ostali gotovo nepromijenjeni.

Australski dolar bio je pod pritiskom nakon što su gori od očekivanih podaci o australskom BDP-u potvrdili da je gospodarstvo palo za sedam posto u drugom kvartalu, što znači da je ta zemlja u recesiji prvi put u posljednja gotovo tri desetljeća.

Komentari