SVJETSKA TRŽIŠTA Europske burze pale nakon što je Trump proglasio pobjedu

Pixabay

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump proglasio pobjedu na izborima i poručio da će se obratiti sudu ako mu pokušaju ukrasti pobjedu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu oko 1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,15 posto, na 5.782 boda, dok je frankfurtski DAX pao 1,05 posto, na 11.960 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 4.791 bod.

Nakon što je rano jutros bio u plusu više od 1 posto, američki terminski S&P 500 indeks trenutno je u minusu više od 1 posto.



Do preokreta smjera indeksa došlo je nakon što je predsjednik Trump u obraćanju pristašama proglasio pobjedu na izborima, premda još treba prebrojiti milijune glasova.

Kazao je, također, da mu pobjedu pokušavaju ukrasti i da će se obratiti i Vrhovnom sudu ako to bude potrebno.

Demokratski kandidat Joe Biden javnosti se obratio prije Donald Trumpa, kazavši kako očekuje pobjedu na izborima, ali i poručio da bi prebrojavanje glasova moglo potrajati.

Nestabilnost na tržištima posljedica je neizvjesnosti po pitanju hoće li doći do pravne bitke oko toga tko je pobijedio na izborima.

I na azijskim se burzamajutros trguje nesigurno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,7 posto, na 23.695 bodova.

Komentari