Tomašević: Inflacija jede proračun Grada Zagreba

Foto: Damir Krajač/Cropix

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je novi Centar za sistematske preglede koji se sastoji od pet radnih prostorija, čekaonice te tri prateće prostorije za osoblje. Unutar Centra smješteno je Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba čije su usluge potpuno besplatne i financirane u od Grada Zagreba i Doma zdravlja Zagreb.

Nakon otvorenja Centra, gradonačelnik Tomašević sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom održao je redovnu konferenciju za novinare.

Na pitanje kako komentira porast cijena nafte, gradonačelnik je rekao kako će se tek vidjeti što inflatorni pritisak znači za gradske ustanove i poduzeća.

– Ako će troškovi drastično rasti, mi ćemo morati korigirati cijene, poručio je Tomašević na konferenciji za novinare u Domu zdravlja Zagreb u Martićevoj.



Podsjetio je kako je i prije pola godine rekao da će pričekati neko vrijeme da vide kakav će biti trend, a onda će vidjeti što to znači za gradska poduzeća kako ne bi otišla u stečaj.

– Vlada je spriječila da dođe do inflatorne spirale s mjerama vezano za električnu energiju, te mjere su doista pomogle svim gradskim ustanovama i poduzećima širom Hrvatske da ne prebace trošak električne energije na drastično povećanje cijena koje bi se dogodilo, recimo u Vodoopskrbi, da se to nije napravilo. Za plin se još te mjere na neki način trebaju implementirati, a što se tiče cijena nafte tu Vlada ima možda manje instrumenata i treba vidjeti što će to značiti da se pušta da se cijene nafte formiraju u potpunosti na tržištu, rekao je Tomašević.

– Inflacija jede proračun Grada Zagreba. Ako uzmete da je proračun oko 11 milijardi kuna te da je inflacija 10-ak posto na razini godine, onda ste izgubili oko milijardu kuna vrijednosti u tom istom proračunu, dodao je gradonačelnik.

Istaknuo je da je milijardu kuna subvencija za ZET koja se plaća iz gradskog proračuna. Prihodi ZET-a su oko 300-tinjak milijuna kuna od prodaje karata, a čak milijardu kuna se mora dodati iz proračuna kako bi cijene ostale kakve jesu, a to je najjeftiniji javni prijevoz od svih gradova u Hrvatskoj, rekao je.

Osvrnuo se na gužve u Zagrebu zbog summita, te je rekao kako se nada da građani imaju razumijevanja za ove gužve koje su paralizirale grad, jer, kako kaže, sutra bi se sve trebalo normalizirati.

Ispoštovali ono što je bila inicijalna presuda Visokog upravnog suda

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec je komentirala Hrvatsku udrugu roditelja odgojitelja koja je zatražila od Visokog upravnog suda da utvrdi zakonitost odluke zagrebačke Gradske skupštine iz rujna kojom se smanjuju naknade za roditelje odgojitelje, poručivši kako smatra da su ispoštovali ono što je bila inicijalna presuda Visokog upravnog suda i da će ovoga puta odluka sigurno biti proglašena zakonitom.

Komentari