Tomislav Sokol: Već sada moramo razmišljati o dostupnosti cjenovno pristupačnih energenata za iduću zimu

Foto: Davor Pongračić/Cropix

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su u prisustvu europske povjerenice za energiju Kadri Simson, raspravljali o energetskoj sigurnosti u Europskoj uniji.

Rasprava o ovoj temi uslijedila je samo tjedan dana nakon što su pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli privremeni politički dogovor o smanjenju konačne potrošnje energije za 11,7 posto do 2030. Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO), Tomislav Sokol tom prilikom ukazao je na važnost stvaranja zajedničkog europskog energetskog tržišta.

”Geopolitičke okolnosti negativno su se odrazile na cijene i dostupnost energenata u Europskoj uniji, zbog čega je energetska sigurnost koju su mnogi do jučer uzimali zdravo za gotovo, postala prvorazredno političko pitanje. Visoke cijene plina i električne energije izravno su udarile na standard europskih građana i sigurnost poslovanja. Zato je Europskoj uniji potrebna diverzifikacija energetskih pravaca. Brojne države članice Europske unije imaju izraženu ovisnost o jednom dobavljaču za isporuku prirodnog plina što ne doprinosi energetskoj sigurnosti Europske unije. U tom smislu sada se pokazalo koliko je promišljena i mudra bila odluka o gradnji LNG terminala na Krku čime je Hrvatska postala energetsko čvorište srednje Europe. Hrvatski građani zbog toga ne moraju strahovati od nestašice plina za razliku od građana u mnogim drugim državama članicama EU-a”, naglasio je Sokol i pritom se snažno založio za izgradnju zajedničkog europskog energetskog tržišta.

”Iako nam predstoje toplija godišnja doba, već sada moramo razmišljati o dostupnosti cjenovno pristupačnih energenata za građane i poduzetnike nakon ljeta. Iako ohrabruje podatak da više od 20 posto energije u EU-u trenutačno dolazi iz obnovljivih izvora, činjenica je da vjetar i sunce ne mogu preko noći zamijeniti naftu i plin. Zato moramo raditi na stvaranju zajedničkog europskog energetskog tržišta i u suradnji s međunarodnim partnerima osigurati povoljnije uvjete za nabavku plina jer sadašnje cijene ne samo da predstavljaju udar na životni standard građana nego čine europsko gospodarstvo izrazito nekonkurentnim što ugrožava radna mjesta”, zaključio je Sokol, prenosi Direktno.hr



 

Komentari