‘TRGOVCI POKUŠAVAJU VARATI GRAĐANE, DOSTA!’ Ministar bijesan nakon sastanka: Ovo im neće proći!

Damir Krajac/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u utorak je sazvao hitan sastanak s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zbog navoda da su trgovci, s početkom 2023. godine, podigli cijene proizvoda.

Filipović je dao izjavu nakon sastanka.

“Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o kontinuiranom rastu cijene hrane i pića, inflacija je 13.5 posto, a kada pogledate strukturu, na nju najviše utječe porast cijena hrane i bezalkoholnih pića, Vlada je u covid krizi osigurala plaće za 800 tisuća radnika, u energetskoj krizi smo osigurali razumne i povoljne cijene struje i goriva, a trgovački lanci iz mjeseca u mjesec dižu cijene i sada nakon uvođenja eura, pokušavaju prevariti građane, to im neće proći. Govorili su da će propasti, ima prostora za snižavanje cijena, a ne dizanje, poručio sam trgovačkim lancima i onima koji ovo žele iskoristiti da zarade, da im neće proći i Vlada će učiniti sve da se to dalje ne događa”, rekao je ministar.

Trgovci su brzo otišli sa sastanka, primijetili su novinari.



“Ja sam ih pitao da mi netko od njih kaže kako to da su cijene goriva pale, kroz cijeli period cijena dizela je 2 kune niža, da mi kažu tko od njih je pojeftinio proizvode, nitko nije odgovorio. Očekujemo da počnu smanjivati cijene, a ne dizati, Dosta je s tom pričom da je netko prije poskupio”.

Trgovci tvrde da su se držali smjernica Vlade pri zaokruživanju, ministar se ne slaže.

“Mi na trgovačke lance gledamo kao na partnere, postupali smo u dobroj vjeri, nismo očekivali da će se ovako nešto dogoditi”, rekao je i komentirao riječi predstavnika trgovaca koji tvrde da cijene nisu dizali.

“Državni inspektorat je na terenu, dat će izvještaj. Kad pričate s njima, sve je u redu, nitko nije dizao cijene, a kada odete u trgovinu vidite drugačiju priču”, rekao je ministar i dodao da od mjera na raspolaganju imaju crne liste ili zamrzavanje cijena šireg spektra proizvoda.

“Sve je na stolu, od crnih listi do zamrzavanja cijena, svi moraju znati da moraju podnijeti teret krize, ne može se od Vlade očekivati da kontinuirano intervenira u cijene struje, plina, a da netko ma teret građana gleda kako povećati dobit”, zaključio je ministar.

Komentari