Turističke agencije ne mogu pokriti sve troškove, traže pomoć

Ilustracija Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Potražnja za ruralnim turizmom je u porastu, no interesa za grupna putovanja i dalje nema. Turističke agencije preživljavaju isključivo zahvaljujući pomoći za očuvanje radnih mjesta, ali ne mogu pokriti druge troškove. 

Među malobrojnim turistima gotovo nema onih koji stižu preko agencija. Barem zasad, nastavlja se trend iz prošle godine. Agencije koje i imaju rezervacije, nemaju jamstva da će se putovanja doista i dogoditi pa tako ni da će zaraditi.

“Osjeća se bitni pad prometa, negdje smo samo 10 posto uspjeli realizirati. Ove godine nemamo još nijednu potvrđenu rezervaciju”, rekla je Vesna Mišan iz agencije A turizam za HRT.  

“Uvijek je u pitanju mogućnost otkaza, u slučaju da granice ne budu otvorene ili u slučaju zaraze nekog od članova obitelji. Znači, gosti moraju biti sigurni da mogu otkazati dolazak, prebaciti ga na drugi termin ili dobiti povrat sredstava”, dodaje Sandra Gobin iz agencije Uniline.



Najteže je agencijama koje organiziraju isključivo kongrese i grupna putovanja, poput školskih ekskurzija ili izleta u inozemstvo. Prihoda jednostavno nema, poslovanje je u mirovanju, potvrđuje Floris Milohanović iz agencije Zeatours.

Depozite putnika agencije uplatile su hotelima u inozemstvu, no povrat novca za neostvarena putovanja nisu dobile. Klijenti pak čekaju povrat svojih uplata.

“Bilo je dogovoreno da se to pokrije kreditnim sredstvima HBOR-a, odnosno HAMAG BICRO-a, s garancijom države. Međutim, osim najava i nekih razgovora još uvijek nema operativno nikakvih kredita2, napominje predsjednik Udruženja putničkih agencija Boris Žgomba.

Osim za radnike, agencije nikakvu drugu pomoć nisu dobile. Jer, za razliku od hotela i restorana, nisu bile formalno zatvorene iako u stvarnosti nisu radile. Ako im se ne ponudi jednokratna pomoć ili pokrivanje fiksnih troškova bit će jako teško, dodaje Milohanović.

Agencije u Istri traže pomoć i lokalnih struktura. Zasad je onima u Puli, smještenima u gradskim prostorima, smanjena najamnina.

Komentari