Turistički djelatnici u velikom problemu: Ne mogu pronaći radnike za jedan od osnovnih poslova

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Grad Nin, kao i mnogi hrvatski gradovi diljem Jadrana, tek se priprema za nadolezeću turističku sezonu.

Opremaju se timovi, zapošljavaju radnici, sezonski i stalni. I to je za mnoge veliki izazov. Grad Nin poništio je natječaj u kojem se na neodređeno zapošljavao prometni redar. Naime, na natječaj se javio jedan kandidat koji je ispunjavao formalne uvjete, ali u pismenoj provjeri znanja i sposobnosti nije ostvario najmanje 50 bodova.

ilustracija/Joško Šupić/Cropix

Teško do radnika

No, radnike nije lako naći ni za ostale sezonske poslove. “Možete naći radnike, ali ne one kvalificirane koji su vama potrebni kako bi što bolje predstavljali hrvatski turizam, regionalni i lokalni”, rekla je Marija Dejanović, direkorica TZ Nina.

Novi natječaj za prometnog redara već je raspisan, no sezona se bliži, a to znači puna parkirališta i puno posla za prometne redare. Jedini zaposleni prometni redar trenutačno je na bolovanju, a u sezoni su potrebna najmanje dva, piše Dnevno.hr.




Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

‘Posla ima, no tko će ga raditi?’

“Posao prometnog redara je dosta težak. Kontrola vozila pri cestama koje su u vlasništvu grada Nina”, izjavio je Jozo Mustać, pročelnik za komunalne poslove Grada Nina.

“Posla dakle ima, no tko će ga raditi? U ovom slučaju zakon ne dozvoljava zapošljavanje stranih radnika. No za neke druge, primjerice ugostiteljske poslove, dobro su došli. Ako dođu kvalitetni radnici koji vole raditi, koji su odgovorni za svoj posao, ne smeta mi odakle”, rekao je sudionik u anketi.

Ulaskom u Europsku uniju mnogo se toga promijenilo, pa tako će tako i zapošljavanje stranih radnika, nakon većih gradova i u manjima postati uobičajeno.

Mnogi u Hrvatskoj će se obradovati, uskoro kreće isplata eurića: Evo koje uvjete morate ispunjavati

Komentari