Turistički rezultati za Varaždinsku županiju 30 posto bolji od 2019.

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Turistički rezultati u Varaždinskoj županiji u dosadašnjem su dijelu godine 30 posto bolji od onih iz rekordne 2019. godine, istaknula je u petak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je u Varaždinu bila na potpisivanju ugovora o sufinanciranju projekata lokalnih turističkih zajednica u vrijednosti većoj od pola milijuna eura.

Ugovori o sufinanciranju projekata lokalnih turističkih zajednica dodijeljeni su temeljem javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2023. godini.

“Ono što me izrazito veseli su brojke u Varaždinskoj županiji koje su sada, kada ih usporedite s rekordnom 2019. godinom, 30 posto bolji i veći turistički promet i to je upravo cilj Vlade Republike Hrvatske – razvijati turizam na kontinentu”, rekla je ministrica.

Istaknula je kako je cilj cjelogodišnji, ravnomjerno regionalno razvijeni turizam.



“Želimo turizam koji se neće zasnivati samo na nekoliko ljetnih mjeseci i da u tih nekoliko ljetnih mjeseci imamo 84 posto turističkog prometa. Imali smo odličnu predsezonu, brojke su izuzetno dobre, a to nam potvrđuju i ove brojke s kontinenta, odnosno iz Varaždinske županije”, rekla je Brnjac.

Uoči potpisivanja ugovora, ministrica je održala i radni sastanak s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom, koji je istaknuo da Varaždinska županija unazad godinu, dvije ruši turističke rekorde.

“Prošla godina nam je bila rekordna kada govorimo o broju dolazaka i noćenja. Prvi put smo prešli brojku od 200 tisuća noćenja, a ovu godinu, kada usporedimo prvih šest mjeseci s prošlom, već sada imamo 24 do 25 više noćenja i dolazaka”, rekao je župan, dodajući kako je to rezultat napora turističkih zajednica i pomoći Ministarstva i Vlade Republike Hrvatske.

Podsjetio je da županija pomaže izgradnju turističke infrastrukture kroz kuće za odmor i svake se godine raspisuje natječaj za sufinanciranje, a ove godine je to nadograđeno i s kušaonicama. Vodimo i brigu o jednom od naših najznačajnijih turističkih lokaliteta, a to su Varaždinske Toplice, naglasio je Stričak.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ istaknuo je da Varaždinska županija u odnosu na prošlu godinu bilježi porast od 24 posto u dolascima te 25 posto u noćenjima, dok je Jelena Toth, direktorica Turističkog ureda TZ grada Varaždina izjavila da se lijepim brojkama iz Varaždinske županije pridružuje Grad Varaždin, koji u prvih šest mjeseci bilježi porast u dolascima od 34 posto, a u noćenjima 27 posto.

Nakon sastanka, ministrica Brnjac je zajedno s domaćinima obišla Centar za posjetitelje u Županijskoj palači.

Komentari