U Hrvatskoj ćemo od 1. prosinca moći kupiti početni paket eurokovanica

Pixabay

Petra Poldrugač, direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca u emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska rekla je kako kovanice eura s hrvatskom nacionalnom stranom na jednoj strani imaju zajednički motiv koji se nalazi kod svih euro kovanica, a to je zemljovid Europe i apoen, a s druge je strane nacionalna strana koju smo odabrali za RH.

– Kod 2 eura mapa je Hrvatske, kod jednog eura kuna, 50, 20 i 10 centi su s likom Nikole Tesle, te 5,2 i 1 cent sa spojenim slovima H i R na glagoljici, dodala je.

Do kovanica će se moći doći od 1. prosinca. Priprema se milijun i dvjesto tisuća početnih komada za građanstvo. U njima će biti po 33 kovanice različitih apoena.

– Kada dođete u HNB, Finu ili Hrvatsku poštu dati ćete 100 kuna i dobiti ćete početni paket s 33 različita apoena u vrijednosti 13 eura i 28 centi rekla je i dodala kako pripremaju početne pakete i za poslovne subjekte. Tih paketa je 200 tisuća.



Istaknula je kako se ti početni paketi neće moći koristiti do 1. siječnja 2023. u bilo kojoj drugoj državi EU.

Poldrugač je naglasila kako su kovanice od 25 kuna, kao što je kovanica s Pelješkim mostom, prigodni optjecajni novac što znači da su one sredstvo plaćanja.

– U roku od 2 dana, od 30 tisuća komada koliko je otkovano, prodano je više od 22 tisuće komada. Svi oni koji žele kovanice, moći će to učiniti od 8. kolovoza kada se planira prodaja preko banaka, govori.

Eurokovanice s nacionalnom stranom bit će sredstvo plaćanja i u Hrvatskoj, ali i u svim drugim državama koje koriste euro.

Poldrugač je istaknula kako se priprema velika količina euro kovanica. Radi se 3,7 tona. Kako kaže, to je ekvivalent 88 tramvaja ZET-a.

– Ta se količina mora pripremiti bez obzira hoće li se nastavi trend plaćanja karticama ili će se vratiti ponovno situacija koja je bila prije pandemije, naglasila je.

Dodaje kako je najbolje da se sve kune koje posjedujemo do kraja ove godine polože na račune zato što će se automatski napraviti konverzija te će se sav novac u bankama od 1. siječnja moći podići u eurima.

– Oni koji to ne naprave, moći će tijekom 2023. godine zamijeniti kune za eure bez naknade u bankama, poslovnicama Fine i poslovnicama Hrvatske pošte, nakon toga, još dvije će godine moći mijenjati kovanice u HNB-u bez provizije, a nakon tog razdoblja i dalje će se moći mijenjati novčanice u HNB-u bez vremenskog ograničenja, rekla je.

Poslovni subjekti su upoznati s opskrbom i predopskrbom glede novčanica.

– Svi će imati dovoljnu količinu i novčanica i kovanica koje će moći upotrebljavati od 1. siječnja, naglasila je.

Komentari