U Hrvatskoj sve više nedostaje domaće radne snage

Foto: Unsplash

Turističko tržište rada u Hrvatskoj sve je siromašnije domaćom radnom snagom. Toga su svjesni i u pulskoj Školi za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu iz koje godišnje izađe 170 učenika. U sklopu projekta Ministarstva turizma izgradili su šesti Regionalni centar kompetencija u Hrvatskoj, a već sad uspješno obrazuju srednjoškolce i one koji se žele prekvalificirati.

Marko Vrh učenik je trećeg razreda srednje škole za ugostiteljstvo i turizam. Na natjecanjima u zemlji i inozemstvu već sada niže uspjehe, a želja mu je biti među najboljim baristima u Hrvatskoj.

– Osvojio sam prvo mjestu u Splitu na Gran Romeu i četvrto mjestu u Litvi. Ja sam izabrao ovu struku jer me taj turizam navodi na to, jednog dana možda budem dio barističke grupe, jedan od boljih barista, rekao je Marko Vrh iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli.

Jedan od boljih u turizmu želi biti i njegov školski kolega. Šimun je odabrao hotelijersko-turistički smjer kako bi najbolje iskoristio svoje vještine.



– Volim ljude, volim komunikaciju s ljudima i onda sam odabrao baš ovaj smjer gdje mogu ljudima pružiti pomoć, pružiti razno razne usluge, govori Šimun Princip iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli.

Nakon završetka školovanja planiraju ostati u Hrvatskoj. A to su dobre vijesti za istarske poslodavce koji vape za domaćim radnicima. Uvezena radna snaga često nije kompetentna za sve vrste poslova u turizmu, piše HRT.

Velika potreba tržišta za radnom snagom

Inače imamo problema pogotovo s poslovima koji traže direktan kontakt s gostom, gdje se traži određeni nivo komunikacije i poznavanja autohtone kulture i običaja kroz prehranu i smještaj, to nam je veliki problem, ističe Deni Zembo, vlasnik hotela i restorana.

Prvi korak u rješavanju tih problema nudi upravo škola za ugostiteljstvo i turizam. U novom će se Regionalnom centru kompetentnosti, uz svakodnevnu praksu srednjoškolaca, osposobljavati i usavršavati domaći i strani radnici. Jer centar, uz srednjoškolsko, obuhvaća i cjeloživotno obrazovanje. To je jedna od najvećih investicija u obrazovanje u Istri u proteklih nekoliko godina.

– Kada je na našem tržištu potreba za velikim brojem stranih radnika takvi centri postaju stvarno neophodni, u tom smislu surađujemo s restoraterima i hotelijerima. I mi ćemo odgovarati na različiti spektar, dijapazon različitih poslova, od ugostiteljstva, od kuharstva, slastičarstva, ali isto tako obrazovanje u stranim jezicima, zaključuje Orhideja Petković, ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovine u Puli.

Sve radi unapređenja kompetencija osoblja te usluga u jednoj od najjačih djelatnosti na istarskom poluotoku. Otvorenje centra predviđeno je za kraj prosinca.

Komentari