U Ivanić-Gradu otvorena 17. Bučijada, sudjeluje više od 170 izlagača

Izvor: Hina

“Bučijada” – 17. turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija  posvećena  buči, na kojoj sudjeluje više od 170 izlagača iz cijele Hrvatske, otvorena je u subotu u Ivanić-Gradu.

U organizaciji Turističke zajednice Ivanić-Grada i uz pokroviteljstvo Grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) uz “Bučijadu” je otvoren i 7. “Festival igračaka”.

Na “Bučijadi” je više od 170 izlagača iz cijele Hrvatska, od toga 28 proizvođača bučinog ulja, 14 ekoloških poljoprivrednih gospodarstava i 50-tak OPG-ova koji nude buče (bundeve), bučino ulje, proizvode od buče te ostale eko-etno proizvode u samom centru Ivanić-Grada, na više lokacija. Ugostitelji su pripremili kreativne jelovnike, poput juha od buča, rižota s bučom ili kremšnitama od buče. Na gradskom trgu uz pivo od buče i autohtono vino škrlet, nude se gastro zalogaji i bučnica.

„Iz godine u godinu ova manifestacija niže uspjehe s bogatom ponudom, atraktivnim programom i prezentacijom proizvoda od buče. Velik odaziv proizvođača, izlagača, ali i posjetitelja dokazuje kako je ova manifestacija postala simbol ovog kraja i svake godine privlači sve više ljudi“, istaknuo je  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Bošnjaković.



„Ovo je najveća gospodarska, turistička, kulturna i gastronomska manifestacija ovakvog tipa u Hrvatskoj koja promovira proizvođače buče, bučinog ulja i proizvoda od buče, ne samo lokalno, nego iz cijele Hrvatske. Osim promocije buče i njezinih proizvoda ovo je dobra prilika svim proizvođačima da promoviraju svoje proizvode i nađu si nova tržišta, što je izuzetno važno za male proizvođače i OPG-ove“, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu turizma Sandra Herman, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Dodala je kako je i ove godine Hrvatska prepoznata kao najuspješnija i najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu, čemu su i Zagrebačka županija i Grad Ivanić-Grad dali veliki doprinos.

Zamjenik zagrebačkog župana Ervin Kolarec naglasio je da je “Bučijadu” prerasla okvire samog grada i županije. Rekao je da Zagrebačka županija izdvaja više od milijun kuna ove godine na manifestacije ovakvog i sličnog karaktera, jer svojim trudom, radom i djelovanjem pridonose njenoj prepoznatljivosti i turističkom razvoju .

“Ponovno smo se okupili u centru Ivanića gdje su nam naši proizvođači pripremili razne gastro delicije, a najmlađi mogu uživati u festivalu igračaka. Želja mi je da u budućnosti ovo postane međunarodna manifestacija koja će na jednom mjestu uz hrvatske, okupiti proizvođače iz okolnih zemalja. Nadam se da ćemo dogodine, bez korone, uživati u još ljepšoj i još sjajnijoj 18. Bučijadi“, poručio je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Službeno je otvoren i Edukacijsko-prezentacijski centar bučinog ulja Udruge proizvođača bučnog ulja Hrvatske i Grada Ivanić-Grada, u kojem se može pogledati kako se preša hladno prešano bučino ulje.

Gradonačelnik Leš kaže da će se u tom centru 365 dana u godini moći prezentirati bučijada i bučino ulje te kupiti to ulje iza kojeg stoji certifikat i jamstvo kvalitete, brenda razvijenog od vrijednih proizvođača.

Komentari