U jednoj europskoj zemlji inflacija je usporila u siječnju: Tome se nada i Hrvatska

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Inflacija u Njemačkoj zamjetno je usporila u siječnju, odražavajući niže cijene energije, pokazalo je u srijedu izvješće statističkog ureda.

Potrošačke cijene bile su u siječnju više za 2,9 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izračunao je preliminarno Destatis. U prosincu bile su više za 3,7 posto nego na kraju 2022. Stopa inflacije na početku ove godine najniža je od lipnja 2021., navode u statističkom uredu. Na mjesečnoj razini cijene su porasle 0,2 posto.

I to prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, nakon 0,1-postotnog rasta u prosincu. Energija i motorna goriva stajali su u siječnju njemačka kućanstva 2,8 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, izračunali su statističari. U prosincu su za njih morali izdvojiti 4,1 posto više nego godinu dana ranije.

Cijene su im pale unatoč ukidanju mjera državne pomoći i povećanju cijena ugljičnog dioksida, ističe Destatis. Hrana je na početku godine prema prvoj Destatisovoj procjeni poskupjela za 3,8 posto, osjetno blaže nego proteklih mjeseci. U prosincu i studenom bila je skuplja za 4,5 odnosno za 5,5 posto, pokazuju podaci Destatisa.



Pixabay

U prosincu je zabilježen isti postotoni rast

Usluge su bile skuplje za 3,4 posto, približno kao i u prosincu. Temeljna inflacija, bez cijena hrane i energije, iznosila je u siječnju 3,4 posto i neznatno je niža nego u prosincu, pokazuju tablice. Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi lakše usporedbe s ostalim zemljama Europske unije, pokazao je rast cijena.

Velike vijesti za umirovljenike: Dijelu njih na račun će sjesti ‘već zaboravljeni novac’

Rast cijena je pokazan u siječnju. Iznosio je 3,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U prosincu cijene mjerene HICP-om porasle su na godišnjoj razini za 3,8 posto. U odnosu na prosinac HICP preliminarno pokazuje pad cijena u prvom ovogodišnjem mjesecu od 0,2 posto. U prosincu bilježile su isti postotni rast.

Komentari