U listopadu Hrvatska imala najveću inflaciju u posljednjih osam godina

U listopadu smo imali najveću inflaciju u posljednjih osam godina. U odnosu na isti mjesec prošle godine viša je za čak 3,8%. Najviše su rasle cijene prijevoza, za 12,2%. I cijene hrane nastavile su višemjesečni rast, u listopadu u prosjeku za gotovo 4%. O inflaciji se govorilo i na skupu Hrvatskih izvoznika, koji itekako osjećaju posljedice svjetskog rasta cijena sirovina i energenata, ali i pucanja globalnih lanaca opskrbe.

I izvoznike, baš kao i građane, muči inflacija, uzrokovana svjetskim rastom cijena energenata i sirovina.

– To nije nešto što je problem samo u Hrvatskoj ili nas konkretno u E.G.O.-u, već je to globalni problem i takvi efekti se prelijevaju jednostavno u cijene i to je nešto što naši kupci znaju i prihvaćaju, rekao je Domagoj Matasić, predsjednik Uprave E.G.O. Elektro-komponente.

Hrvatski poduzetnici i građani osjetljiviji su na inflaciju od razvijenijih zemalja – kaže prvi čovjek hrvatskih izvoznika.



– Ako Europska unija ne uspije suspregnuti i smanjiti inflaciju koja je krenula to se može nama vratiti kao bumerang, jer naše gospodarstvo je opterećeno cijelim nizom problema, kazao je Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika.

Inflacija u Hrvatskoj na razini je prosjeka Europske unije, kaže ministar financija.

– Za godišnju razinu nama je procjena i dalje na godišnjoj razini koja obuhvaća svih 12 mjeseci – na razini 2,4 posto. Treba naravno vidjeti u djelokrugu svih naših monetarnih mogućnosti, ali i monetarne i fiskalne politike kako dodatno držati rast cijena tj. inflaciju u održivim razinama, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

I HNB-ove prognoze vezane za inflaciju slične su onim Vladinim i Europske komisije.

– Ona je prema zadnjoj prognozi HNB-a projicirana na 2,1 posto prosječno. U idućoj godini se očekuje postupno stabiliziranje inflacije, kazao je Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a.

– Ono što se doduše neće dogoditi, cijene se neće vratiti na razine prije nego su porasle, ne moramo biti naivni, ali službeno stopa inflacije će se vratiti u normalne okvire, rekla je Marijana Ivanov, Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Optimizam da će se inflacija smiriti i ispuhati leži u činjenici da nije uzrokovana prekomjernom količinom novca, kredita ili potrošnje, nego je posljedica smanjene ponude sirovina i rasta cijena energenata.

Komentari