U posljednjih godinu dana cijene svih proizvoda vrtoglavo su rasle

Ilustracija Foto: Pixabay

Cijene svih proizvoda u posljednjih godinu dana vrtoglavo su rasle. Mnogi su se pitali je li tako visoka inflacija doista posljedica naglog rasta cijena energije i troškova proizvodnje ili su pojedinci iskoristili priliku i za “lov u mutnom”. Guverner Vujčić upozorio je da su neka poduzeća profit osiguravala podizanjem cijena, a u sve se uključila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Dosad je otvoreno 48 postupaka. Okončana su 22 u kojima su izrečene kazne od milijun 660 tisuća eura.

Dok su cijene brojnih proizvoda lani vrtoglavo rasle, mnogi su se kupci pitali je li posrijedi dogovor među konkurentima. U Odboru za poljoprivredu posumnjali su da u inozemnim trgovačkim lancima domaći i uvozni proizvodi nisu u ravnopravnom položaju pa su zatražili mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, piše HRT.

– Drugo što smo primijetili da se marže na uvozne proizvode ne stavljaju u vrtoglavim postocima, kao što se stavljaju primjerice na hrvatske proizvode i po 80 posto, za HRT Dnevnik rekla je Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora.

Dogovor među konkurentima



Agencija je istragom obuhvatila trgovce, proizvođače, distributere, autoškole, ortodonte. Pregledavali su ugovore i poruke, uspoređivali cijene sve kako bi pronašli dokaz da su se konkurenti međusobno dogovarali. Nedavno je završen postupak koji je trajao gotovo pet godina, a kojim je Agencija dokazala da su četiri poduzetnika u postupku javne nabave dogovarala cijene prehrambenih proizvoda namijenjenih jednoj pučkoj kuhinji.

– Bili su tu tipični elementi sporazuma o javnoj nabavi, recimo odustajanje od ponuda davanje očito neprihvatljivih ponuda, međutim nismo samo na temelju ovih obrazaca ponašanja utvrdili već smo to utvrdili i dodatnim materijalnim dokazima, određenim tablicama i e-mail porukama, kazala je Mirta Kapural, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN.

Kršenje propisa o tržišnom natjecanju

Jer bez čvrstih dokaza rješenje bi lako moglo pasti na sudu. I poslodavci podržavaju ovakvo preispitivanje.

– Nije svaka pogreška namjerna i osobito kada je neki novi propis u pitanju potrebno je uskladiti se i razumjeti što je doseg pojedine odredbe, objasnila je Milka Kosanović, Hrvatska udruga poslodavaca.

Jer kršenjem propisa o tržišnom natjecanju šteta se nanosi svima. Zdrava konkurencija u pravilu rezultira nižim cijenama i boljom kvalitetom proizvoda. Potrošači na kraju imaju bolji izbor.

Komentari