U prvom polugodištu dobit INA-e 65 posto manja nego lani

Foto: Damir Krajac/Cropix

Neto dobit INA-e u prvom polugodištu iznosila je 73,3 milijuna eura i bila je 65,3 posto manja od 211,1 milijuna eura koliko je iznosila u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci iz Ininog nerevidiranog konsolidiranog polugodišnjeg izvještaja o poslovanju.

Ukupni prihodi Ine u prvom polugodištu iznosili su 1,77 milijardi eura što je 16,8 posto manje nego lani, a ukupni rashodi smanjeni su za 9,8 posto, na 1,68 milijardi eura.

U pogledu vanjskog okruženja, prvu polovicu 2023. obilježila je stabilizacija cijena nafte i pad cijena plina te nastavak regulatornih ograničenja, što je negativno utjecalo na rezultat u prvom polugodištu, kažu u INA-i.

Dodaju da je u skladu sa smanjenim cijenama EBITDA istraživanja i proizvodnje nafte i plina smanjena za 22 posto pri čemu i dalje ostaje na razmjerno snažnoj razini od 214 milijuna eura.



Prirodni pad proizvodnje iznosio je tri posto, što u Ini ocjenjuju dobrim, s obzirom na starost portfelja.

Ulaganja iznosila 218 milijuna eura

Tijekom prvom polugodišta ulaganja INA-e iznosila su 218 milijuna eura, od čega je 85 milijuna eura vezano za kupnju 25,25 posto udjela u OMV-u Slovenija čime se Inin udio povećava na 33 posto, povrh 132 milijuna kapitalnih ulaganja.

Nastavak nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka ostaje fokus kapitalnih ulaganja, najavljuju u INA-i.

Ističu kako je financijska pozicija kompanije stabilna, uz neto dug gotovo nepromijenjen u odnosu na prvo lanjsko polugodište.

Komentari