U utorak nas očekuje novo poskupljenje goriva: Hoće li Vlada reagirati?

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Prema informacijama s veleprodajnog tržišta goriva, cijena litre dizela od utorka će na benzinskim crpkama porasti za čak 1,2 kune.

Litra ”običnog” dizela u ponedjeljak stoji 12,3 kune, što znači da bi od utorka, ako Vlada ne donese drugačiju uredbu, mogla koštati čak 13,5 kuna.

Premium dizeli, čija cijena nije regulirana Vladinim uredbama, već se prodaju po cijenama koje dosežu 14,5 kuna te bi od utorka mogli skočiti i na više od 15 kuna, tj. na okrugla dva eura.

Benzin (E95) bi s druge strane trebao poskupjeti ”samo” pedeset lipa po litri, što bi mu moglo pogurati cijenu na 11,22 kune po litri, piše Tportal.Podsjetimo, Vlada je početkom listopada odlučila prijeći na 14-dnevno računanje novih cijena goriva, a zbog jačanja tečaja američkog dolara, koji se i dalje drži iznad pariteta 1:1 za euro, cijene su porasle.

Novi razlog za poskupljenje dizela njegov je manjak na tržištu, što se pravda ratom u Ukrajini, sankcijama Rusiji, ali i odlukom zemalja izvoznica nafte okupljenih u OPEC-u da smanje proizvodnju iako je Europa tražila suprotno.

Zalihe dizela u europskim skladištima su prilično niske, a ne pomažu ni nedavni štrajkovi u francuskim rafinerijama, navodi Tportal.

 

Komentari