Ugostitelji traže hitne mjere, uputili i konkretne prijedloge

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK traže žurne dodatne modificirane mjere za pomoć te su nadležnim ministarstvima iznijeli i konkretne prijedloge.

Traže poseban sektorski pristup programu potpora za očuvanje radnih mjesta, preciznije, predlažu da se potpore osiguraju minimalno do kraja 2021. godine bez obzira na trajanje epidemioloških mjera te da se prag za dodjelu potpore oslobođenja od doprinosa na plaću od 4.000 kuna spusti na 30 posto pada prometa.

Vezano za uvjete ostvarivanja prava na naknadu plaćenih fiksnih troškova, iz Udruženja predlažu da se i tu prag ostvarenog pada prihoda/primitaka spusti na 30 posto i da se osigura isplata te potpore tijekom trajanja epidemioloških mjera, odnosno za cijelo razdoblje u kojem je ugostiteljima ograničeno poslovanje.

“U kakvoj se situacija nalazi djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića jasno pokazuje podatak iz sustava fiskalizacije. Iz njega je vidljivo da je u prvih pet mjeseci 2021. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine zabilježen pad iznosa računa za 50 posto. To jasno pokazuje da će oporavak djelatnosti trajati još dugo vremena nakon što završi pandemija”, rekao je predsjednik Udruženja Dražen Boban.Predlažu, dodaje, i da se uzme u ozbiljno razmatranje trajno smanjenje PDV-a na kavu, pivo, vino, bezalkoholna pića i napitke i njegovo izjednačavanje sa smještajem i usluživanjem jela i slastica koje iznosi 13 posto.

“Smatramo da je to mjera bez alternative kako bi ugostiteljski sektor postao stabilniji i konkurentniji, što će direktno utjecati na povećanje zaposlenosti i investicija”, istaknuo je, dodavši kako je za spas ove turističke godine potrebno i žurno pojednostavljenje postupka zapošljavanja stranaca iz trećih zemalja za rad u ugostiteljstvu, prenosi N1.

Komentari