Ukrajinski rat mogao bi utjecati na pad BDP-a eurozone

Ilustracija: Pixabay

Rat u Ukrajini mogao bi smanjiti bruto domaći proizvod eurozone u ovoj godini za od 0,3 do 0,4 posto, izjavio je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Philip Lane, navode četiri upućena izvora.

Neutralni, ozbiljni i blagi scenarij pada BDP-a

– To bi bio “neutralni scenarij”, rekao je Philip Lane kolegama na neformalnom sastanku upravnog vijeća ECB-a, čiji je dnevni red neplanirano obilježio napad Rusije na Ukrajinu, dok je rasprava o ukidanju pandemijskih monetarnih poticaja bila potisnuta u drugi plan.

Lane je na sastanku u četvrtak predstavio i , kako je rekao , “ozbiljni scenarij”, prema kojem bi se BDP smanjio za približno 1% i “blagi scenarij” prema kojem događaji u Ukrajini ne bi utjecali na 19-člano gospodarstvo eurozone, što se sada smatra malo vjerojatnim, kažu izvori.



Jedan izvor rekao je da su predstavljene procjene grubi izračun, a drugi tvrdi da su “vrlo preliminarne”. Prema trećem izvoru, procjene se uglavnom temelje na cijenama sirovina.

Preciznije prognoze 10. ožujka – viša inflacija

Svi izvori naveli su da će Lane preciznije prognoze iznijeti na sjednici zakazanoj 10. ožujka, na kojoj bi ECB trebao odlučiti o budućnosti programa poticaja. Na prvoj ovogodišnjoj sjednici potvrdili su da će krajem ožujka ukinuti pandemijski program kupnji.

Lane nije predstavio nove prognoze o inflaciji, ali je rekao da će biti znatno podignute za 2022. godinu. Dao je naslutiti i da bi projicirana godišnja inflacija u 2024. godini, na kraju razdoblja za koji objavljuju projekcije, mogla biti ispod ciljanih dva posto.

Glasnogovornik ECB-a nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira navode izvora.

Prognoze inflacije i gospodarskog rasta bit će ECB-u ključne pri odlučivanju o eventualnom polaganom privođenju kraju redovnog programa kupnje imovine (APP), čime bi stvorili uvjete za povećanje kamatne stope u eurozoni nakon više od deset godina pauze, primjećuje Reuters.

Guverner grčke središnje banke Yannis Stournaras, zagovornik blaže monetarne politike i nižih kamatnih stopa, izjavio je Reutersu da bi ECB trebao nastaviti kupovati obveznice u redovnom programu barem do kraja godine kako bi ublažio posljedice krize u Ukrajini.

Čak i njegov austrijski kolega Robert Holzmann, skloniji strožoj monetarnoj politici, smatra da bi događaji u Ukrajini mogli odgoditi ECB-ove poteze u smjeru postupnog ukidanja poticajnih mjera.

Inflacija je rekordno visoka u eurozoni. Dosegnula je 5,1% u siječnju, potvrdile su ovotjedne procjene Eurostata. Mnogi ekonomisti očekuju da će još više porasti pod utjecajem poskupljenja energije i hrane zbog krize u Ukrajini, prenosi HRT.

Komentari