Ulagači razočarani podbacivanjem lijeka protiv koronavirusa. Burzovni indeksi stagnirali na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi stagnirali jer je ulagače razočaralo izvješće da je eksperimentalni lijek protiv koronavirusa podbacio u prvom kliničkom ispitivanju, dok je podršku tržištu pružio podatak o usporavanju rasta nezaposlenosti u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 39 bodova ili 0,17 posto, na 23.515 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,05 posto, na 2.797 bodova, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 8.494 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica porasle više od jedan posto jer je podatak da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 4,4 milijuna, manje nego tjedan dana prije, potaknuo nadu ulagača da se utjecaj koronakrize na tržište rada bliži kraju.

Ipak, to izvješće nije izazvalo euforiju jer je u posljednjih pet tjedana bez posla ostalo više od 26 milijuna Amerikanaca, čime su izbrisana sva radna mjesta stvorena od financijske krize 2008. godine.



Loše je, pak, na tržište utjecala vijest da lijek remdesivir tvrtke Gilead Science u prvom ispitivanju nije poboljšao stanje pacijenata ni smanjio prisutnost patogena u krvotoku.

Prije tjedan dana u taj su lijek polagane velike nade jer su u prvoj studiji bolesnici od Covid-19 pozitivno reagirali na taj lijek.

“Prošloga je tjedna vijest da bi Gilead mogao proizvesti lijek protiv koronavirusa potaknula nade u brži oporavak. No, to je sada manje vjerojatno, pa je jasno da je tržište palo”, rekao je David Katz, direktor u tvrtki Matrix Asset Advisors.

Najviše su jučer porasle, u prosjeku za tri posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje daljnjem oporavku cijena nafte, nakon što su početkom tjedna pale na najniže razine od 1999. godine.

Posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu, da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete.

Zbog toga je S&P 500 indeks porastao više od 20 posto u odnosu na svoju najnižu razinu u ožujku.

No, i dalje je oko 15 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute u veljači.

Porast cijena na europskim i pad na azijskim burzama potkraj tjedna

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,97 posto, na 5.826 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 posto, na 10.513 bodova, a pariški CAC 0,89 posto, na 4.451 bod.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer su splasnule nade u brzi razvoj lijeka protiv koronavirusa i jer su ulagače razočarali novi podaci koji pokazuju kolike je štete pandemija tog virusa nanijela svjetskom gospodarstvu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,4 posto, izgubivši veći dio jučerašnjih dobitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,6 posto. U Australiji su, pak, porasle 0,6 posto.

I azijske ulagače razočarala je vijest da lijek remdesivir američke tvrtke Gilead Science u prvom ispitivanju nije poboljšao stanje pacijenata ni smanjio prisutnost patogena u krvotoku.

Ulagače su razočarali i slabi podaci iz američkog gospodarstva. Doduše, prošloga je tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 4,4 milijuna, manje nego tjedan dana prije, no ukupni podaci pokazuju da je u posljednjih pet tjedana bez posla ostalo više od 26 milijuna Amerikanaca, čime su izbrisana sva radna mjesta stvorena od financijske krize 2008. godine.

Jučer je objavljeno i da je poslovna aktivnost u SAD-u u travnju pala na rekordno niske razine, a sumorni su bili i podaci o aktivnostima u Europi i Aziji, s obzirom da su mnogi dijelovi gospodarstva paralizirani nakon strogih mjera vlasti u borbi protiv širenja koronavirusa.

Loše na azijske burze utječe i pad terminskog S&P 500 indeksa za 0,7 posto, što znači da bi u petak cijene dionica mogle pasti, nakon jučerašnje stagnacije.

Oporavak cijena nafte

S druge strane, podršku tržištima pruža daljnji oporavak cijena nafte nakon što su početkom tjedna potonule na najniže razine od 1999. godine.

Jutros su porasle treći dan zaredom, pa je na londonskom tržištu cijena barela ojačala daljnjih 3,1 posto, na 21,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,9 posto, na 17,15 dolara.

To se zahvaljuje najavama o mogućem smanjenju proizvodnje nafte u svijetu kako bi se smanjila neravnoteža između ponude i potražnje, s obzirom da je zbog koronakrize potražnja oštro pala.

Dolar i dalje jača

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta nastavio jačati.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,57 bodova, najviše razine u dva tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,38 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 107,80 na 107,65 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0770 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0815 dolara.

Čelnici Europske unije dogovorili su se u četvrtak o uspostavi zajedničkg financijskog fonda, vrijednog do 2.000 milijardi eura, za oporavak gospodarstva od pandemije, no odluke o detaljima tog programa odgodili su do ljeta.

Komentari