Uskoro kreće isplata povrata poreza, evo što će biti s blokiranima

Ilustracija Foto: Elvir Tabaković / CROPIX

Isplata povrata poreza kreće u svibnju te će tijekom tog mjeseca većina povrata biti isplaćena. Izmjenama Zakona o porezu mlade se djelomično ili u potpunosti oslobađa plaćanja poreza. 

Riječ je o umanjenju obveze poreza na dohodak za sto posto za mlade do 25 godina života, a za 50 posto za one u dobi od 26 do 30 godina.

S obzirom na to da je određeni broj mladih blokiran, ponadali su se kako bi im povrat poreza mogao stići putem isplatnice kojom bi im novac bio isplaćen u nekom od poštanskih ureda ili na FINA-i.

“Imajte sluha za ljude koji su na rubu života. Nezadovoljstvo, neimaština, rastave… sve to u zadnje vrijeme zbog korone, gubitak posla doveo je do blokada, pomozite nam”, poručio je jedan od njih za Dnevnik.hr.



Dodao je da bi najbolje rješenje bile upravo isplatnice s iznosom povrata poreza.

Povrat poreza blokiranima

Iz Porezne uprave navode da će povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza Porezna uprava izvršit će negotovinski na tekući ili žiro račun koji porezni obveznici imaju otvoren kod banaka, a iznimno u gotovu novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro račun kod banke odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun, kako objašnjavaju.

“S obzirom na to da se povrat poreza ne smatra primitkom koji bi bio izuzet od ovrhe u cijelosti, odnosno u određenom iznosu, Porezna uprava nije u mogućnosti povrat poreza isplatiti na poseban (‘zaštićeni’) račun sukladno članku 212. Ovršnog zakona, već se predmetna isplata može izvršiti samo na redovne račune poreznog obveznika”.

Navode da je u povrat poreza uključen i prirez jer Porezna uprava u posebnom postupku utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak utvrđuje ukupni godišnji dohodak i ukupni godišnji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak po službenoj dužnosti.

“Prema navedenom, prirez porezu na dohodak obuhvaćen je obračunom te samim tim i u razliku za uplatu ili povrat. Privremena porezna rješenja o utvrđenom godišnjem dohotku te razlici poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili za povrat (građanima – posebni postupak) moraju se dostaviti najkasnije do 30. lipnja 2021.”.

Većina isplata do kraja svibnja

Dodaju da će prema procjenama većina povrata biti isplaćena do kraja svibnja. Dakle, svi rođeni 1995. godine i kasnije, dobit će puni iznos uplaćenog poreza i prireza na svoj bankovni račun. Mladi rođeni u razdoblju od 1990. do 1994. godine dobit će pola uplaćenog iznosa.

Komentari