VAŽNE PROMJENE OD 1. SIJEČNJA! Evo što će se dogoditi s kreditnim i debitnim karticama odmah nakon ponoći

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatska od 1. siječnja 2023. ima euro kao službenu valutu. Kuna odlazi u povijest, a građani će novac mijenjati po fiksnom tečaju konverzije kune u euro, 1 EUR = 7,53450 HRK.

Iako se već mjesecima priča o novoj valuti, a od 5. rujna cijene su u trgovinama izražene i u kunama i u eurima, građane još uvijek bune neke stvari. Što će biti s bankomatima, kreditima,. kamatni stopama… U nastavku donosimo odgovore na neke od najvažnijih pitanja.

Što će biti s kreditnim karticama u novogodišnjoj noći?
Kako je jučer objasnila direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko, kreditne kartice neće raditi neko vrijeme u novogodišnjoj noći. Nešto duže neće raditi debitne kartice. Ipak, građani ne trebaju biti zabrinuti jer ovdje se govori o satima, ne danima. Tijekom 1. siječnja polagano će se u funkciju vratiti internetsko bankarstvo i platni promet, a već dan nakon trebalo bi sve funkcionirati u svim bankama.

Kako će raditi bankomati nakon prelaska na euro?
Do kraja prosinca ove godine dio bankomata će se postupno i privremeno gasiti kako bi ih se prilagodilo za isplatu gotovine u eurima od 1. siječnja iduće godine. Prema planu prilagodbe, zadnjeg dana prosinca građanima će biti na raspolaganju 1.300 bankomata koji će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja iduće godine 2.700 bankomata će isplaćivati gotovinu u eurima. Očekuje se da će svih 4.000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja iduće godine.



S obzirom na to da će u razdoblju prilagodbe građanima biti dostupan manji broj bankomata njihovih banaka u odnosu na redovno poslovanje, od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. neće se naplaćivati naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka u Republici Hrvatskoj, kako bi građanima bio omogućen dovoljan broj bankomata za isplatu kuna do kraja ove godine i eura od 1. siječnja.

Na internetskim stranicama HUB-a objavljena je karta aktivnih bankomata koja će se ažurirati na dnevnoj razini, kako bi građani mogli znati koji su im bankomati na raspolaganju.

Mogu li se kune zamijeniti u eure u bankama bez naknade?
Mogu, ali postoje granice. Istina je kako će građani cijelu 2023. godinu moći bez naknade kune mijenjati u eure. Količinska granica je 100 komada novčanica i 100 komada kovanica. U nekim bankama naknada će se plaćati za više novčanica ili kovanica.

Tako npr. iz Erste banke obavještavaju građane kako će tijekom cijele 2023. godine moći mijenjati gotov novac u kunama za gotov novac u eurima, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i bez naknade. Za zamjenu većeg iznosa gotovog novca u iznosu većem od 20.000 HRK ili 5.000 EUR iz kuna u eure potrebno je najaviti se u poslovnicu Erste banke najmanje dva radna dana prije željenog datuma isplate.

Što će biti s kreditima nakon 1. siječnja?
Svi krediti u kunama bit će 1. 1. 2023. automatski konvertirani u eure prema fiksnom tečaju konverzije te postaju krediti u eurima. Svi iznosi kredita koji su ugovoreni uz primjenu valutne klauzule u eurima s prelaskom na euro ostaju i nadalje iskazani u eurima bez primjene valutne klauzule i u skladu s uvjetima iz važećeg ugovora.

Hoće li rasti kamatne stope na kredite?
Kamatne stope po kreditima ugovorenima do 31. 12. 2022. ne mijenjaju se zbog uvođenja eura, odnosno ne dolazi do njihova povećanja. Ipak, kod određenih vrsta stope doći će do prilagodbe. Kod kredita uz fiksnu kamatnu stopu bilo koje valute kredita kamatna stopa ostaje ista kako je i ugovorena.

Kod kredita uz promjenjivu kamatnu stopu uz 6 mjesečni Euribor ili 12-mjesečni Euribor kamatna stopa ostaje ista kako je i dogovorena, a promjene visine kamatnih stopa ovise o promjenama vrijednosti referentne stope 6 mjesečnog, odnosno 12-mjesečnog Euribora. Kod kredita uz promjenjivu kamatnu stopu NRS za kune ili eure dolazi do prilagodbe kamatne stope, ili do prilagodbe marže kako klijenti koji imaju ugovorene kredite uz tu referentnu stopu ne bi bili oštećeni uvođenjem eura.

U svakom slučaju, savjetujemo vam da posjetite svog bankara kako biste se osobno informirali o uvjetima vašeg kredita, prenosi Dnevno.

Treba li nam devizni račun nakon 1. siječnja?
Devizni računi ostaju, jedino što se mijenja automatizmom je da se na kunskim računima prebacuje iznos kuna automatski u eure. Dakle, kunski račun postaje eurski, multivalutni ostaje multivalutni. Kod nekih banaka gdje je isti IBAN kod kunskih i multivalutnih danas – oni će se spajati. Oni kojima devizni račun više ne treba, imaju 60 dana da bez naknade zatvore račun, istaknula je.

 

Po kojem tečaju će se plaćati kredit u valuti USD ili CHF?
Od dana uvođenja eura HNB objavljuje tečajnu listu Hrvatske narodne banke za euro u odnosu na druge valute. Kredit u USD ili CHF će se plaćati po srednjem tečaju HNB-a za euro u odnosu na te valute.

Što je s uplatnicama za račune koje smo dobili u kunama prije 1. siječnja, 2023.?
Računi za potrošnju u prosincu bit će izdani u siječnju 2023. i bit će u eurima. Za sve uplatnice koje su fizičke osobe – potrošači dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama a plaćaju se nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje preračunato po fiksnom tečaju konverzije.

Izuzetak od tog pravila su:

• vrijednosti iskazane za unaprijed plaćene elektroničke komunikacijske usluge (prepaid bonovi)

• vrijednosti i iznosi koji se navode na nalogu za plaćanje izdanom na temelju računa ili drugog pojedinačnog akta odnosno na temelju istaknute cijene

• vrijednosti iskazane na karticama za javne telefonske govornice

Komentari