Vlada ponudila sindikatima 5% veću osnovicu plaće i još nekoliko povećanja

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Održan je još jedan krig razgovora Vlade i sindikata javnih i državnih službi o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora nakon što sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu od prije 10 dana o povećanju osnovice plaće od 3%. Vlada je nakon trećeg kruga pregovora dala novu ponudu.

Ministar rada Marin Piletić izvijestio je nakon pregovora kako su sindikatima državnih i javnih službi iznijeli novu Vladinu ponudu – povećanje osnovice za listopad od 5%, odnosno da bi dosadašnja sa 902 narasla na 947 eura te povećanje božićnice sa 232 na 300 eura.

Također smo sindikatima pojasnili učinke porezne reforme na povećanje plaća te novo pravo i uskrsnicu od 100 eura kao i izradu dviju uredbi koje će proizaći iz zakona o plaćama u državnim i javnim službama koje moraju stupiti na snagu, prema NPOO-u, odmah nakon 1. siječnja 2024. Također i da će fiskalni učinak na temelju novih koeficijenata biti na razini oko 850 milijuna eura dodatno u državnom proračunu, istaknuo je Piletić u izjavi novinarima.

Uz predloženo povećanje osnovice, povećanje minimalnog koeficijenta sa 0,6 na 1 dovoljno govori o učinku na sustav plaća u državnim i javnim službama, smatra ministar.



Sveukupna Vladina ponuda sindikatima javnih i državnih službi iznosi oko 1,2 milijardi eura.

Očekujemo do utorka u 12 sati da se sindikati izjasne o ponudi kako bismo na Vladinoj sjednici u srijedu, 25. listopada, mogli ovlastiti ministra za potpisivanje dodatka Kolektivnom ugovoru, odnosno Temeljnom kolektivnom ugovoru kako bi se sva prava, a prvenstveno uvećana osnovica mogla primijeniti za listopad s isplatom u studenome, rekao je Piletić.

Odgovarajući na novinarski upit o jamstvima, ministar rada i mirovinskog sustava Piletić je rekao da ako zakon o plaćama i uredbe o koeficijentima ne bi bili na snazi s 1. ožujka 2024. ponovno otvaraju pregovore o povećanju osnovice. Kumulativno povećanje bilo bi 14%, dodao je Piletić i pojasnio kako povećanje osnovice u odnosu na prethodnu Vladinu ponudu, znači povećanje izdatka sa 179 milijuna na 270 milijuna eura.

Komentari