Vlada velika zabrinutost: Cijene nafte ponovno porasle

Pixabay

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara zbog zabrinutosti za opskrbu i slabijeg dolara.

Cijena barela na londonskom je tržištu nakon podneva bila viša za 54 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 94,06 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 80 centi višoj cijeni, od 86,12 dolara.

Trgovce zabrinjavaju odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o smanjenju opskrbe za dva milijuna barela dnevno od studenoga i skorašnje stupanje na snagu embarga EU-a na rusku naftu i derivate.

Europski embargo donosi brojne nepoznanice, rekao je izvršni direktor Saudi Aramca, dodavši da ruska nafta ipak pronalazi kupce.



“OPEC-ovo smanjenje proizvodnje od studenoga i nove sankcije EU-a na rusku od prosinca trebali bi pozitivno (utjecati na cijene)”, rekao je Reutersu Stephen Innes iz SPI Asset Managementa.

Potporu cijenama pružio je u srijedu i slabiji dolar koji jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Snažniji rast cijena zapriječio je pak rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za oko 4,5 milijuna barela, prema trgovinskim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API). Rast je veći no što su analitičari u Reutersovom istraživanju prognozirali.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana.

Rast zaliha potpiruje strah od globalne recesije koja bi smanjila potražnju, a slabost se može iščitati i iz pada kineskog uvoza nafte.

S obzirom na veliku razliku u cijeni na američkom i londonskom tržištu u posljednje vrijeme, Innes procjenjuje da kupci na američkom tržištu očekuju nove intervencije predsjednika Joea Bidena uoči izbora za Kongres 8. studenoga.

Biden je prošloga tjedna najavio da do kraja godine planira na tržište plasirati preostalu najavljenu količinu barela iz zaliha, nastojeći obuzdati visoke cijene benzina.

Američki predsjednik poručio je i da će se Saudijska Arabija snositi posljedice zbog udruživanja s Rusijom u OPEC+ i potpore odluci o smanjivanju opskrbe, podsjeća Reuters.

Zbog praznika u Austriji gdje mu je sjedište OPEC u srijedu nije izvijestio koliko je u utorak stajao barel košarice nafte njegovih članica. U ponedjeljak cijena mu je bila 92,17 dolara.

 

Komentari