Vrijednost dolara porasla šesti tjedan zaredom, euro je pod pritiskom

Pixabay

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošlog tjedna, šestog zaredom, jer bi američka središnja banka mogla dodatno povećati ključne kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošlog tjedna 0.6 posto, na 104.19 bodova. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0.65 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.0795 dolara. Dolar je poskupio i prema japanskom jenu, za 0.7 posto, na 146.40 jena. Jačanje dolara šesti tjedan zaredom zahvaljuje se solidnom rastu američkog gospodarstva, unatoč visokim Fedovim kamatnim stopama, pa se čini da će se izbjeći recesija.

Uz to, podršku dolaru pruža kretanje prinosa na desetogodišnje američke državne obveznice blizu najviših razina u 16 godina. Ti prinosi rastu već tjednima jer se špekulira da bi američka središnja banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope.

Šef Feda: Značajno smo zaoštrili monetarnu politiku
To je u petak potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell na tradicionalnom okupljanju središnjih bankara u američkom gradiću Jackson Holeu. Powell je rekao da će dužnosnici Feda nastaviti biti pažljivi dok se donose odluke hoće li dodatno zaoštriti monetarnu politiku, ali je također jasno dao do znanja da središnja banka još nije zaključila da je referentna kamatna stopa dovoljno visoka da bi bili sigurni da će se inflacija vratiti na ciljanih dva posto.



“Značajno smo zaoštrili monetarnu politiku u proteklih godinu dana. Iako se inflacija spustila sa svog vrhunca, što je dobrodošao napredak, ostala je i dalje previsoka. Spremni smo dodatno podići kamate ako to bude prikladno te namjeravamo zadržati politiku na restriktivnoj razini sve dok ne budemo sigurni da se inflacija održivo kreće silazno prema našem cilju”, poručio je Powell.

Na tržištu se trenutno procjenjuje da Fed na sjednici u rujnu neće dodatno povećati kamate jer se čekaju novi gospodarski podaci koji će pokazati kakav je rezultat dosadašnje zaoštravanja monetarne politike. No mnogi procjenjuju da će Fed na sjednici u studenom ili prosincu povećati kamate za daljnjih 0.25 postotnih bodova.

“Vjerujemo da će Fed u studenom povećati kamate za 0.25 postotnih bodova, a potom će, počevši od lipnja, iduće godine smanjiti kamate za 0.75 postotnih bodova”, pišu stratezi Bank of America u osvrtu na situaciju na tržištima.

Euro je, pak, prošlog tjedna bio pod pritiskom zbog slabosti gospodarstva eurozone, što dovodi Europsku središnju banku (ECB) u neugodnu poziciju. Naime, zbog i dalje visoke inflacije, ECB bi trebala još koji put povećati kamate, no rizici od recesije govore protiv takvog scenarija.

Komentari