Vučković: Blaga stagnacija afričke svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj, no treba biti oprezan

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je u Varaždinu izjavila da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježena stagnacija bolesti afričke svinjske kuge te da za vikenda nije bilo novih sumnji vezanih uz tu bolest u Osječko-baranjskoj županiji, gdje su dosad eutanazirane 83 svinje.

Za vikend nemamo novih sumnji, no pričekat ćemo današnje podatke. Riječ je o tri naselja u Općini Semeljci, a što se tiče Vukovarsko-srijemske županije, tu je broj poznat, mi transparentno komuniciramo i možemo reći da sada već desetak dana bilježimo određenu stagnaciju u toj županiji, par slučajeva dnevno, kazala je Vučković.

Poručila je da ljudi ipak trebaju biti oprezni i strogo poštivati naredbu za suzbijanje ASK i veterinarske preporuke. Ministrica je dodala da će se meso od svinja bez kliničkih slika, bez ikakvih sumnjivih pokazatelja moći koristiti dok vrijedi regulativa, piše HRT.

Na novinarsku primjedbu vezanu uz sastanak u Budimcima gdje je, navodno, svinjogojcima rekla da za bolest u Vukovarsko-srijemskoj županiji nije kriva, ali da će ulazak te bolesti u Osječko-baranjsku županiju biti njezina odgovornost, ministrica je kazala da je riječ o krivom citatu.



To uopće nisam rekla. Mislim da sam se izjasnila, i to je potpuno krivo citiranje moje izjave. Mi smo se malo osvrtali na sve ono što smo radili u Osječko-baranjskoj županiji, što možda nije bilo dovoljno poznato. Osječko-baranjsku županiju smo odmah na početku proglasili zonom visokog rizika, dakle odmah je uspostavljena suradnja s nadležnom policijskom upravom i u toj županiji, kazala je Vučković.

Podsjetila je da je na početku epidemije u Vukovarsko-srijemskoj održan sastanak s predstavnicima Županije, poslani su materijali i letci i podaci o kategorijama gospodarstava.

Mi smo zahvalili Županiji na dodatnoj podršci našim naporima. Naravno da je tada već osnovan i lokalni stožer kojem je na čelu veterinarski inspektorat pa sam se nastavno na neke određene konstrukcije malo ironično osvrnula i rekla ‘meni se čini da će, ako virus ne uđe u Osječko-baranjsku županiju svatko biti zaslužan, osim Ministarstva poljoprivrede, a ako uđe, bit ću kriva ja’. To je moja izjava, poručila je.

Ministrica Vučković u Varaždin je došla na promociju nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – Dokazana kvaliteta za priznatu oznaku – Dokazana kvaliteta za mlijeko i mliječne proizvode te će obići proizvodni pogon Vivis varaždinske tvrtke.

Komentari