Vučković: Učinit ćemo sve da afričku svinjsku kugu suzbijemo u što kraćem roku

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Gošća središnjeg Dnevnika HTV-a bila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja govorila o pojavi afričke svinjske kuge u Hrvatskoj.

– Već 10. lipnja smo mi zbog situacije u okruženju donijeli naredbu namijenjenu sprečavanju unosa i brzom suzbijanju u slučaju unosa, a danas smo s obzirom na pojavu afričke svinjske kuge u Hrvatskoj donijeli pooštrenu naredbu koja prati rješenje o zonama opasnosti, nadziranim zonama i zonama ograničenja. Nema prometa živim životinjama na području obuhvaćenom zonama ograničenja, zabranjen je lov kao i sve aktivnosti vezane za premještanje svinja, kao i ograničenja vezana uz promet mesa, rekla je Vučković.

Naglašava kako je ministarstvo već nekoliko godina itekako svjesno opasnosti s obzirom na situaciju u Europskoj uniji zbog čega su odrađene brojne aktivnosti kako bi sustav bio spremnija.

– To je bolest koja se jako brzo širiti ali nema javnozdravstvene efekte u smislu da može pogoditi ljude, no može potencijalno imati velike negativne gospodarske učinke, rekla je ministrica i naglasila kako je glavni cilj što prije suzbiti zarazu te da je rano za procijeniti hoće li biti još zaraženih.



Odgovorila je i na pitanje što u slučaju ako se zarazi 5 svinja od njih 500 na jednoj farmi.

– Nažalost eutanazija je predviđena za takvu farmu u cijelosti. Apeliram na odgovorno ponašanje posjednika, a oni su većinom odgovorni, na prijavljivanje svake sumnje odmah. Naš Zakon o veterinarstvu je predvidio nadoknade štete za sve koji provode biosigurnosne mjere, rekla je Vučković.

Tvrdi da će nadoknada pratiti tržišne štete prema našim sustavima procjene, ali nisu predviđene oštete za one koji ne provode biosigurnosne mjere.

– Učinit ćemo sve da bolest suzbijemo u što kraćem roku. Zato mjere i jesu tako restriktivne kako bi se gospodarske aktivnosti mogle nastaviti neometano ili kako bi se značajno ublažile gospodarske posljedice. U ovom trenutku ne mogu reći koliko će ove mjere trajati. Već smo proglasili dvostruko veću zonu ograničenja nego li je to uobičajeno, kazala je ministrica.

Komentari