Vujčić: Hrvatski bankovni sustav je jedan od najsigurnijih i najstabilnijih

Ranko Šuvar/Cropix

Na kraju proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, projekcije financijskih stručnjaka za globalno gospodarstvo, Hrvatsku i bankovne sustave za HRT je komentirao guverner HNB-a, Boris Vujčić, piše HRT.

– Izašli smo iz zime na način koji je bio bolji od onoga što se očekivalo, nismo ušli u recesiju, niti Europa, niti SAD, na način koji se u tom trenutku možda bojalo da će se to dogoditi, i ja bih rekao da je u tom pogledu situacija bolja. Ali, naravno, došlo je do usporavanja ukupnog gospodarskog rasta koji će potrajati cijelu ovu godinu. Prognoze, ja bih rekao, nisu osobito loše, ali nisu ni jako dobre. Inflacija ostaje problem broj jedan s kojom se moramo boriti, tijekom ove, a vjerojatno i iduće godine, ali i ona je trenutno u opadanju. Tako da ono što možemo očekivati je ono što mi kažemo, u ovom trenutku, blago prizemljenje. Znači, usporavanje rasta, bez ulaska u recesiju, uz postupno smanjivanje stope inflacije, rekao je Boris Vujčić.

O prognozama za Hrvatsku

– Unutar eurozone Hrvatska stoji bolje od prosjeka, za Hrvatsku se očekuje stopa rasta BDP-a od 1,7 posto, što je vrlo slično očekivanjima i HNB-a, i očekuje se isto tako da će dinamika smanjivanja inflacije biti slična kao u eurozoni, gdje ćemo ove godine smanjiti inflaciju na nekakvih, barem očekivanih u HNB-u na nekakvih 7 posto, i onda dalje u 2024. godini. Hrvatska je napravila i jednu stvar, koja je bitno bolja u odnosu na druge zemlje, u smanjivanju udjela javnog duga u BDP-u, jer smo mi u dvije godine uspjeli smanjiti udio javnog duga u BDP-u s 87 na 68 posto i očekujemo da će se dalje nastaviti smanjivati nešto sporijim, naravno, tempom. U tom pogledu Hrvatska prati sudbinu eurozone, kao što ste rekli mi nismo otok, ovisimo o tome što se događa u zemljama koje su nam glavni trgovinski partnerima, ali ipak može očekivati nešto bolju situaciju i u smislu stope rasta, a prvenstveno u smislu fiskalne situacije, bolju situaciju nego što vidimo u većini drugih zemalja.



O stabilnosti banaka u Hrvatskoj

– Hrvatski bankovni sustav je u puno boljem stanju nego prosjek bankovnog sustava općeniti globalno ili u eurozoni. Hrvatski bankovni sustav je puno bolje kapitaliziran. Ima višu stopu kapitalne adekvatnosti i ima puno bolji omjer likvidnosti. Znači, više likvidnosti nego druge banke. U tom pogledu hrvatski bankovni sustav je ako ne po tim brojkama najbolji u eurozoni, onda sigurno među dva, tri najsigurnija i najstabilnija sustava. To je nešto što smo godinama izgrađivali, to je još uvijek ovdje, tako da mi u tom pogledu možemo biti vrlo opušteni.

Komentari