Vujčić: Prešutna prekoračenja se ne ukidaju, nego se dovode pod regulaciju

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić govorio je o planiranoj inicijativi za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju u dijelu dopuštenih i prešutnih prekoračenja.

“Ovo nije ništa novo. Mi smo analizu tržišta završili u prvom kvartalu ove godine. 2020. godine mi smo krenuli u analizu tržišta prekoračenja. Imate prešutna i dopuštena prekoračenja. Imali smo sedam prigovora potrošača na tu temu. Vidjeli smo da je veliki dio prekoračenja iz onih dopuštenih prešao u prešutna. Ideja zakona je bila da prešutna prekoračenja budu iznimka, a ne pravilo. Odlučili smo da prešutna prekoračenja treba vratiti u isti režim regulacije, kao i kod dopuštenih prekoračenja”, rekao je Vujčić.

Dodao je da prije nije bio nikakav prigovor. Niti je efektivna kamatna stopa bila visoka. “Banke su digle naknade, a ne kamatnu stopu. 2020. godine su naknade porasle, pa je onda porastao i prosječni EKS. Prije se nije imalo razloga intrervenirati, sad ga imamo”, objasnio je.

‘Sljedeći tjedan ćemo vjerojatno razgovarati i s bankama’

Komentirao je i satanak s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem.



“Danas sam razgovarao s premijerom i ministrom financija, a sljedeći tjedan ćemo vjerojatno razgovarati i s bankama. Kamatne stope u Hrvatskoj su niže nego u zemljama Europske unije koje nemaju euro i više nego u zemljama koje imaju euro”.

Na pitanje hoće li banke pokušati na neki način izbjeći regulaciju prešutnih minusa, odgovorio je:

“To vam je uvijek malo igra mačke i miša. Moramo voditi računa da kamatne stope uvijek moraju održavati rizičnost pojedinih proizvoda. Taj proizvod (prešutni minus) odabrava se bez prethodnog kolaterala. Pokušavamo zakonskom inicijativom sve te kredite vratiti u ovu sferu koja je regulirana s ograničenjem efektivne kamatne stope”.

Dodao je da se prešutna prekoračenja ne ukidaju, nego se dovode pod regulaciju. “Ono što novi ugovori o prešutnim prekoračenjima moraju imati je to da se ono ograničava vremenski 90 dana i 1500 kuna. To miče prešutna prekoračenja u sferu dopuštenih prekoračenja”.

Komentari