Wall Street na oprezu, inflacija u SAD-u i dalje visoka: Splasnuo je optimizam

Izvor: Facebook

NA Wall Streetu su jučer burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer je zbog rasta inflacije u SAD-u splasnuo optimizam u vezi smanjenja kamatnih stopa američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 0.04 posto, na 37.711 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.07 posto, na 4780 bodova. Nasdaq indeks ostao je, pak, gotovo nepromijenjen na 14.970 bodova.

Free Wall Street New York photo and picture
Pixabay

Inflacija viša od očekivane
Indeksi su ostali gotovo nepromijenjeni jer je ulagače pokolebalo izvješće koje je pokazalo da su potrošačke cijene u prosincu u SAD-u porasle 0.3 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini ojačale 3.4 posto.

To je viša stopa inflacije nego što se očekivalo jer su analitičari procjenjivali da će cijene porasti 0.2 posto na mjesečnoj, a 3.2 posto na godišnjoj razini.



Temeljna stopa inflacije, bez cijena hrane i energenata, blago je, pak, skliznula s 4 na 3.9 posto na godišnjoj razini, pa je i dalje znatno iznad Fedove ciljane razine od 2 posto.

Zbog toga je splasnuo optimizam u vezi smanjenja kamatnih stopa Feda.

Vujčić: Inflacija u eurozoni kreće se prema očekivanjima, što zahtijeva strpljenje sa smanjenjem stopa

Splasnule špekulacije
Krajem prošle godine cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali agresivnom smanjenju kamata Feda u ovoj godini, počevši od ožujka.

No, sada su takve špekulacije splasnule. Tim više što čelnici Feda poručuju da je još uvijek prerano za smanjenje kamata jer je inflacija i dalje visoka.

Ulagači su oprezni i zbog toga što krajem tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, što će idućih tjedana znatno utjecati na smjer tržišta.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.98 posto, na 7576 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.86 posto, na 16.547 bodova, a pariški CAC 0.52 posto, na 7387 bodova.

Komentari