ZABRINUTOST! Gospodarstvenici upozoravaju političare na posljedice prekidanja veza s Kinom

Raskidanje trgovinskih veza s Kinom prouzročilo bi velike troškove gospodarstvu, upozorila je izvršna direktorica njemačke tehnološke skupine Merck, rekavši da očekuje dijalog kako bi se ublažila napetost između Pekinga i zapadnih sila.

Američki i njemački zakonodavci mjesecima pozivaju na smanjenje obujma trgovine s Kinom kako bi se ublažila ovisnost o azijskom divu.

„Kad čujem političare kako govore da se moramo odvojiti, mislim da to nije izvedivo. Trebat će 20 godina da se odvojimo, a s kojim ciljem? Ugrožavamo globalizirani svijet koji donio dobrobit, više inovacija i više suradnje”, rekla je izvršna direktorica Mercka Belen Garijo.

Njemačka kompanija proizvodi lijekove, laboratorijsku opremu i kemikalije za poluvodiče.



Financijski direktor Mercka izjavio je u svibnju da planiraju nova ulaganja u Kini kako bi uspostavili opskrbni lanac i smanjili uvoz ključnih sirovina koji bi u slučaju trgovinskog spora mogao biti otežan.

Merck će pomno razmotriti „različite scenarije na temelju potencijalne eskalacije sukoba”, no eskalacija nije vjerojatna, drži Garijo.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck nagovijestio je u ožujku da bi mogli ograničiti izvoz u Kinu kako bi zaštitili prednost Njemačke u tehnologiji.

Vlada pod vodstvom kancelara Olafa Scholza radi na strateškom dokumentu o Kini koji će biti objavljen do kraja godine, napominje Reuters.

Komentari