Zbog nezakonitosti u objavi informacija o financijskom restrukturiranju, Hanfa pokreće prekršajni postupak protiv Dalekovoda

Ilustracija

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici održanoj u četvrtak donijelo rješenje kojim je utvrđeno da je društvo DALEKOVOD d.d. iz Zagreba prekršilo obveze propisane EU Uredbom o zlouporabi tržišta kapitala.

Kako se navodi u rješenju, Dalekovod nije javno objavio povlaštene informacije da je zaprimilo iskaze interesa za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju društva i da je odlučilo voditi pregovore s jednim od ponuditelja koji su iskazali interes za sudjelovanjem u restrukturiranju u kojem bi sudjelovao i najveći vjerovnik Dalekovoda. Na temelju utvrđenih nezakonitosti, Hanfa će pokrenuti prekršajni postupak.

U postupku posrednog nadzora, Hanfa je utvrđivala tijek i način postupanja Dalekovoda od 4. veljače do 21. svibnja 2021. te utvrdila da spomenute informacije o financijskom restrukturiranju predstavljaju povlaštene informacije koje bi ulagatelji vjerojatno iskoristili prilikom donošenja odluke o ulaganju u dionicu društva. Uredba o zlouporabi tržišta (čl 17.) propisuje da izdavatelj obavješćuje javnost što je prije moguće o povlaštenim informacijama te osigurava da se one objavljuju na način koji omogućuje javnosti brz pristup tim informacijama te njihovu potpunu, točnu i pravovremenu procjenu.

Osim toga, na sjednici je doneseno i rješenje kojim se utvrđuje da je društvo EUROHERC osiguranje d.d. iz Zagreba dužno unaprijediti poslovne procese na način da uspostavi i provodi pouzdan sustav upravljanja i sustav unutarnjih kontrola kojima će osigurati ujednačeno postupanje u segmentu obrade i likvidacije šteta po ugovorima obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.



U rješenju Hanfe se, među ostalim, naglašava da je važno osigurati da svi oštećenici u postupku rješavanja odštetnih zahtjeva u vezi ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti budu upoznati sa svojim pravom na podnošenje prigovora na odluku društva o (ne)osnovanosti podstavljenog odštetnog zahtjeva, a što do sada nije uvijek bio slučaj.

Ujedno, društvo treba unaprijediti spomenute poslovne procese i na način da se postupa u skladu s rokovima i obvezama iz članka 12. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu odnosno odredbama relevantnih Smjernica Hanfe za postupanje pri rješavanju odštetnih zahtjeva za naknadu štete na vozilu. O poduzimanju potrebnih mjera za otklanjanje navedenih nepravilnosti društvo je dužno dostaviti dokaze Hanfi, piše u priopćenju Hanfe.

Komentari