Zbog poskupljenja energenata vlada velika neizvjesnost, najteže prolaze umirovljenici

Foto: Pixabay

Iz riječkog Energa kažu – nitko ne zna kakva će cijena plina biti ove zime samo je sigurno da će biti višestruko veća nego je bila prošle sezone grijanja. Riječani mogu birati između dva opskrbljivača među kojima Gradska plinara Zagreb nakon intervencije države nudi stabilnu cijenu do kraja ožujka sljedeće godine. Građani su s pravom zabrinuti jer su znatno poskupili i peleti i lož ulje i svi ostali energenti.

Bez obzira na vrstu energenta, lož ulje, pelete, drva ili plin čeka nas skupa i neizvjesna sezona grijanja kažu građani. Iako je još ljeto mnoge već brine Na riječkom području dva su opskrbljivača energijom i svaki građanima nudi svoj model obračuna potrošene energije.

– Jedan je način da se priključe opskrbljivaču u obvezi javne usluge koji je na području Rijeke opskrba Gradska plinara Zagreb i koji im garantira cijenu tijekom ove ogrjevne sezone bolje rečeno do 31 ožujka 2023. To je dobra vijest jer je tu država intervenirala i ta cijena je definirana na otprilike 30-40 posto skuplje nego što je bilo do sada, kaže direktor “Energa” Sanjin Kirigin.

Drugi model nudi Energo i to po mjesečnom očitanom obračunu i prema trenutačnoj cijeni energenta na europskom tržištu, a što će s cijenom plina biti…



– To je zbilja pitanje na koje nitko u ovom trenutku nema odgovora. ona će sigurno biti višestruko veća nego što je danas, ističe Kirigin.

LNG terminal na Krku i ostali izvori trebali bi osigurati dovoljne količine plina za Hrvatsku kažu stručnjaci, no još je važnija cijena, kažu građani među kojima na spomen grijanja – vlada zebnja.

– Mislim da su cijene pretjerane i da ne trebaju biti tolike.

Kako ćete s računima?

– Snaći ćemo se.

Najugroženija kategorija građana su umirovljenici jer kako dočekati kraj mjeseca s tolikim poskupljenjima, ne samo energenata već i hrane te ostalih potrepština.

– Prestrašno kako ćemo mi to uspjeti rješavati hoćemo li sve zatvoriti. Imam centralno grijanje i to će poskupjeti.

– Znate što ću vam reći. Mi penzioneri uvijek smo nikakvi, nas sa svake strane gule, a gdje bi trebali ne uzimaju. Samo toliko. Što možemo.

– Ja kao penzioner, ne znam da vam pravo kažem. Razmišljam hoću li preživjeti, budemo vidjeli.

U svakom slučaju čeka nas neizvjesna sezona grijanja s više upitnika nego odgovora.

Komentari