Zoran Milanović pozvao banke da ponude jednogodišnji moratorij na kredite

Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik Republike Zoran Milanović pozvao je banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, obrtnicima i mikro poduzetnicima koji su pogođeni krizom izazvanom pandemijom koronavirusa i to po jasno utvrđenim kriterijima.

“Budući da navedene kategorije dužnika u normalnim uvjetima poslovanja najurednije izvršavaju svoje obveze prema bankama te da je u navedenom razdoblju HNB ‘olabavio’ supervizorske mjere spram bankarskog sektora, ovaj potez pokazao bi kako banke aktivno sudjeluju u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti”, napisao je Milanović u srijedu u objavi na svom Facebook profilu.

Predsjednik pritom napominje da banke sada nude uobičajeni moratorij, kao da je situacija normalna, koji nije olakšanje za dužnike.

Banke moraju moratorij prilagoditi vremenu i trenutku u kojem živimo

“Moratorij kakav banke sada nude, u kojemu se obračunavaju kamate, nije nikakvo olakšanje za dužnike, nego je to naprotiv u konačnici povećanje ukupnih kreditnih obveza, a pritom se još mora platiti i solemnizacija”, napominje.



U budućnosti će banke, nastavlja Milanović, uslijed faze poticanja ekonomije i rasta kreditiranja, moći nadoknaditi eventualne gubitke koje će pretrpjeti zbog sudjelovanja u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti.

“U tome duhu, pozivam banke da svoje ponude moratorija prilagode vremenu i trenutku u kojemu živimo”, stoji na kraju objave hrvatskog predsjednika na Facebooku.

Komentari