Bernardić najavio uvođenje izvanrednog stanja ako oni dođu na vlast: Nećemo se skrivati iza Stožera

Damjan Tadic / CROPIX

U razgovoru za Jutarnji list Davor Bernardić je otkrio da njegova vlada, u slučaju da je bude imao priliku formirati, neće prezati od uvođenja izvanrednog stanja zbog koronavirusa.

Od prvog dana kritizirate Nacionalni stožer civilne zaštite i način na koji je Vlada pristupila borbi s koronakrizom. Što biste vi učinili drukčije?

“Vlada se ne smije skrivati iza Stožera. Epidemiolozi imaju različita mišljenja o načinu širenja virusa, o mjerama zaštite građana. Na vladi je savjetovati se sa stručnjacima. Tako ćemo mi raditi nakon izbora 5. srpnja. Osnovat ćemo posebni savjet u kojemu će biti stručnjaci, a odluke će donositi vlada. Nećemo se skrivati iza stožera kao što se skriva Plenković.

SDP je na početku pandemije inzistirao na proglašenju izvanrednog stanja. Biste li ga uveli kad biste pobijedili na izborima ili mislite da za to više nema potrebe?



“Tražili smo izglasavanje izvanrednog stanja da bi se omogućilo suspendiranje ustavnih prava, kao što je pravo na slobodu kretanja koje je Stožer donosio protuustavno, i zato je i došlo do pobune ustavnih sudaca. Ako bi došlo do takvog širenja epidemije da bi se moralo ograničiti kretanje u Hrvatskoj, ne bježimo od proglašavanja izvanrednog stanja. Sada za time nema potrebe. Ključno je da se borba protiv epidemije ostavi struci, a ne da se ide po mišljenje u Banske dvore. Struka mora davati procjene, a vlada donositi odluke. SDP je još u travnju pripremio kompletnu strategiju za prilagodbu životu u uvjetima suživota s virusom.

Što ste pripremili?

“Protokole u bolničkom sustavu, izolaciju bolnica i ambulanti, protokole i obuku medicinskog osoblja, protokole za domove umirovljenika, pravila u javnom prijevozu, obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima. Unutar sljedećih nekoliko dana treba odgovoriti na pitanja moraju li se nositi maske u zatvorenim prostorima i treba li ograničiti javna okupljanja. Stožer ne radi dobro svoj posao i virus se širi nekontrolirano”.

Ne samo to! Namjerno smanjuju broj oboljelih za potrebe izbora.

Hrvatska ima uvjerljivo najmanje testiranja od svih europskih zemalja. Srbija i BiH imaju dvostruko više testiranja, a Portugal pet puta više. Hrvatska testira slabo, selektivno i nema odgovora na pitanje koliki je kapacitet testiranja na dan. Porazno je to što test u Hrvatskoj stoji 1500 kuna, a u Americi 40 dolara, to je oko 250 kuna. Pitam se tko u Vladi od toga ima korist i zarađuje?

Čini se da ćemo svi morati nositi maske. Epidemiolozi kažu da se nakon tri sata nošenja trebaju baciti. Tko će si ih priuštiti ako paket od 10 komada stoji 70 kuna?

“Država mora omogućiti dovoljne količine maski za stanovništvo i to po prihvatljivim cijenama. Ova je Vlada dopustila profiterima od korone da se razmašu kad je u pitanju cijena zaštitne opreme. Umirovljenici koji jedva krpaju kraj s krajem, ne mogu si više priuštiti ni osnovne prehrambene namirnice jer su i one poskupjele u koronakrizi. Državni inspektor Andrija Mikulić nije ništa napravio u vezi s tim, kao ni Vlada. Nisu prihvatili ni naš prijedlog da se svakom umirovljeniku i socijalno ugroženom građaninu isplaćuje zaštitni dodatak od 750 kuna mjesečno.

Što biste konkretno učinili?

“Spustili cijene maski, najugroženijima bi ih dijelila država, a potaknuli bismo hrvatske tvrtke na proizvodnju”.

Komentari