Domagoj Hajduković: Čini se da će Slavonija Hrvatskoj dati prvog gay saborskog zastupnika

Vlado Kos / CROPIX

Nakon što se nakon nasilja u obitelji Domagoj Hajduković ‘outao’, danas kaže da mu je zbog toga drago. Hajduković je drugi na listi SDP-a u četvrtoj izbornoj jedinici.

“Pa jako mi je drago. O LGBTIQ osobama dosta se pričalo u javnom prostoru, ali ne u ovom aspektu. Političkom. Bitno je za hrvatsko društvo i javnost osvijestiti ih, da LGBTIQ osobe nisu nešto apstrakno i “tamo daleko” nego su to vaši suradnici, susjedi, a i zastupaju vas u politici”, rekao je Hajduković.

Na pitanje zašto ranije nije o tome progovorio javno odgovorio je:

“Postoji puno razloga, mogu govoriti i o osobnim razlozima zašto to nisam napravio prije. I nisam to napravio prvi. Moj motiv da to ne kažem ranije bio je svojevrstan u tome da će se moj rad percipirati kroz tu prizmu seksualne orijentacije, ali mogu reći da i ono o čemu sam govorio i za što sam se zalagao, ničeg se ne sramim, ništa ne bih potpisao, ostao sam isti onaj Domagoj kao i prije.”



U Europi je normalno da se deklariraju gayevi iz konzervativnih stranaka, a u Hrvatskoj prevladava mišljenje da gay političar može biti samo ljevičar.

“Volio bih da se to promijeni jer to nije pitanje nužno političke orijentacije. Na Zapadu je to normalno… To je možda pitanje za sociologe. Ono što je bitno za Hrvatsku, mislim da ovime otvaramo debatu o tome, da utjeravamo put onima koji bi mogli doći nakon mene. U svakom slučaju, da će nekom nakon mene to biti lakše reći, da će im biti nešto normalno, nešto što nije apstrakno ili neuobičajeno.”

Slavonija se smatra konzervativnom pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li Hrvatskoj dati prvog gay saborskog zastupnika.

“Čini mi se da hoće i to mi je jako drago i ponosan sam što sam Slavonac i što će moji Slavonci i Slavonke, Baranjci i Baranjke mi dati glas i povjerenje jer kako sam rekao – ja sam isti onaj Domagoj otprije, ništa se promijenilo nije.”

Hajduković vjeruje da će lider stranke Davor Bernardić biti novi predsjednik hrvatske Vlade te očekuje dobar rezultat na predstojećim parlamentarnim izborima.

“Vidjeli smo razne ankete i mislim da su prave ankete izbori. Mislim da će birači prepoznati ono što Restart nudi, a jedini nudimo jasnu viziju za istok Hrvatske koju smo nazvali Slavonija i Baranja 20. – 30. Dakle, deset godina ciljanog razvoja ove opustošene regije. Vjerujem da će birači to prepoznati i da će Restart koalicija biti najjača lista”, rekao je u RTL Direktu.

Komentari