Kanada je ipak izdala dozvolu Hrvatskoj da organizira izbore u veleposlanstvima

Kanadska Vlada ipak će izdati dozvolu Hrvatskoj da osnuje svoja biračka mjesta u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi – Embassy of Croatia in Canada i Croatian Consulate General – Generalni konzulat RH u Mississaugi za hrvatske parlamentarne izbore koji će se održati 5. srpnja 2020. godine.

Objavio je to na društvenim mrežama Ivan Grbešić, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH za Kanadu.

“U ime hrvatskih državljana koji žive u Kanadi i kao predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, želim se zahvaliti kanadskom ministru vanjskih poslova François-Philippeu Champagneu i Global Affairs Canada, članovima kanadskog parlamenta koji su podržali izmjenu odluke (posebno zastupniku Bobu Bratini koji je odigrao vodeću ulogu) kao i hrvatskom veleposlaniku u Ottawi, Vici Skračiću, za njihove uloge u osiguravanju da možemo iskoristiti svoje demokratsko (i ustavno) pravo glasa, uz propisane mjere socijalnog distanciranje, među ostalim. Posebna hvala svima onima koji su stupili u kontakt sa svojim članovima kanadskog parlamenta i doprinijeli ovom pitanju pred našim izabranim zastupnicima u Parlamentu i državnim dužnosnicima u Global Affairs Canada.

Ponosan sam što se Kanada i Kanađani čvrsto zalažu za zaštitu demokratskih prava i nadam se da će ovo poslužiti kao primjer funkcioniranja demokratskog procesa. Ovo je sjajan dan za demokraciju – a još jedan primjer kada Hrvati rade zajedno, mogu postići pozitivne rezultate. Nema predaje!



Daljnje informacije o procesu koji se odnosi na izbore objavit će hrvatski diplomatski predstavnici u Kanadi tijekom narednih dana”, napisao je Ivan Grbešić.

 

Podsjetimo, ove godine u nekim zemljama glasanje je postalo upitno zbog koronakrize. Kanada Hrvatskoj nije dala suglasnost za organizaciju izbora na svom teritoriju, a to će vjerojatno učiniti još četiri zemlje.

Zasad 16 zemalja planira dopustiti glasovanje Hrvatima – Argentina, Australija, Bugarska, Danska, Japan, Kosovo, Norveška, Slovenija, Ukrajina. Odluku tek trebaju donijeti 22 zemlje, a četiri će vjerojatno odbiti suglasnost.

”Zasad su Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolska, Irska i Nizozemska rekli da vjerojatno neće dati suglasnost. DIP je objavio da je zadnji rok za to 20. lipnja zbog tehnike pripreme i slanja materijala na biračka mjesta diljem mjesta”, rekla je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.

DIJASPORI ONEMOGUĆENO GLASANJE! Zekanović ima rješenje i poručuje: Izbori nisu regularni, ovo je skandalozno

Komentari