VIDEO Milanović: Plenkoviću sam uručio odluku o dodjeli mandata; Plenković objavio kako će izgledati nova vlada

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je u četvrtak predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, kojem je dao mandat sa sastavljanje nove vlade, uz želju da budući zastupnici budu “zdravi, čili, veseli, prisutni” i da ne budu zdravstveno kompromitirani.

Milanović je novinarima rekao kako je odluku o dodjeli mandata Andreju Plenkoviću, koji mu je donio 76 potpisa, uručio u svom uredu “da izbjegnemo ceremonijalnost”.

“To je komad papira, on je donio potpise. Izbori rezultata su jasni, čestitao sam mu još davnih dana, želim mu sve najbolje”, kazao je Milanović.

“Nadam se da će svi biti zdravi, čili, veseli, prisutni, da neće biti zdravstveno kompromitirani i da ćete moći normalno raditi”, dodao je govoreći o izabranim zastupnicima u Hrvatskom saboru.



S obzirom da se nalazimo u kompliciranim vremenima, izrazio je nadu da će iduća godina biti godina rasta i poleta nakon očekivanog gospodarskog pada u ovoj godini.

Plenković o ustroju Vlade

“Ministarstva će biti manja, dakle 16. Imat ćemo četiri potpredsjednika Vlade. Davor Božinović, Zdravko Marić, Tomo Medved i Boris Milošević.

Od ministarstava ostaju unutarnji poslovi, branitelji, financije, obrana, poljoprivreda, vanjski i europski poslovi, spaja se pravosuđe i uprave, imovina i graditeljstvo se spajaju, rad se spaja s mirovinskim sustavom, kultura dobiva medije, turizam i sport se spajaju, obrazovanje ostaje, gospodarstvo dobiva održivi razvoj dakle energetiku.

Imat ćemo i dalje četiri Središnja državna ureda, novitet je Središnji državni ured za mlade i demografiju”, izjavio je premijer.

Plenković je objasnio zašto je smanjio ministarstva.

“Ja sam to najavio već, mislimo da je Vlada jednostavnija za upravljanje, u odnosu na dosadašnjih 20 ministarstava”, rekao je Plenković

Milanović ističe da je odluka Plenkovićeva.

“Ako će predsjedniku Vlade biti lakše raditi, onda je to dobro i to je njegovo pravo. Broj službenika će ostati isti, teško je kad govorimo o racionalizaciji, u vrijeme moje Vlade taj broj je smanjen za nekoliko tisuća. Po meni politika Vlade ne treba gledati koliko ljudi prima plaću nego koliko rade za tu plaću. Ako će ovo pomoći, a pomoći će mu, tim bolje, rekao je Milanović.

O njihovoj suradnji:

Nakon što je Milanović postao predsjednik Hrvatske, Plenković je tada najavio tvrdu kohabitaciju koja se tiče njihove suradnje, sada su prokomentirali kako će to izgledati narednih godina.

“Ja sam uglavnom, za skoro sve mjere Vlade pružao podršku, ono oko čega se nismo slagali su nekakve simboličke situacije, moji stavovi su poznati i oni se neće mijenjati ni u narednim godinama dok ću biti predsjednik. Ako vidim da je nešto štetno, reagirat ću, rekao je Milanović.

Želim da pronalazimo zajednička rješenja u interesu hrvatskih građana. Iza nas je iscrpljujući proces izbora. Nama je u interesu da tamo gdje možemo naći zajednički nazivnik, radimo u interesu hrvatskih građana. Što se tiče političkih stavova mene u odnosu na predsjednika, te će razlike ostati i dalje”, rekao je Plenković.

Pozdrav ‘Za dom spremni’ i manjine

“Pozdrav ‘Za dom spremni je reguliran, ono što želim ponoviti je moja želja koja se manifestirala već od 2016. a to je da svi manjinski zastupnici podrže Vladu. Ovaj put smo mi mogli i razgovarati i s drugim partnertima, ali oni su se tijekom kampanje ponašali ucjenjivački, a to ne ide i zato smo išli na suradnju s onim zastupnicima s kojima smo surađivali do sada”, rekao je Plenković.

Milanović je istaknuo kako nije čovjek koji voli zabrane.

“To je nastavak dobre prakse koju sam uvijek podržavao, to nije samo simbolička stvar. To je ono što Hrvatsku razlikuje dosta od njezinih susjeda. Imamo mi i druge dokaze da taj poklič nije u zakonu, pitanje je hoćemo li to sankcionirati kao govor mržnje, što i jest. Svjestan da dolazimo iz ratni raznih obitelji, nisam čovjek koji voli zabrane, ali ovo treba sankcionirati kao kazneno djelo koje će na nekoga ostaviti kao biljeg. Nećemo vršiti pritisak, to je na volji i savjesti onima koji to mogu proomijeniti”, ističe Milanović.

Obnova Zagreba

“Kao europski putnik i čovjek koji je bio u svim značajnijim gradovima srednje Europe i prije ovog potresa Zagreb je bio najzapušteniji grad, grad koji ima arhitekturu i urbanizam, to je naš grad i hrvatski Jeruzalem. Ovdje se sad radi o prilici da sve ono što je dočekalo novu vlast 45. godine i koja se otada zapuštala, da se sad napravi i da se popravi”, rekao je Milanović.

Plenković je istaknuo kako se na njemu intenzivno radi.

“Na njemu se intenzivno radi, zakon je usuglašen na razini resora. Važni su zakonski okvir i sredstva. A koliko je netko bio glasan, nisam čuo od ovih koji urliču da nose 11 milijardi eura da popravimo štetu. Mi želimo napraviti zakonski okvir u skladu onim što Zagreb zaslužuje. Uskoro slijede novci iz EU fonda solidarnosti, i dalje ćemo tražiti sredstva koja će se na određeni način plasirati i nalaziti financije da bi se grad obnovio. Taj posao će trajati dugo, Grad Zagreb i mnoge zgrade u centru grada nisu u stanju izdržati potres malo jači od ovoga što je bio. Nakon zakona ide program obnove, nažalost imamo iskustva s potresom u dubrovniku ’79. godine. Više od 20000 objekata je oštećeno i tu nema jednostavnog rješenja i zato smo išli na javnu raspravu. Naravno da nam je to politički prioritet, rekao je Plenković.

 

Plenković došao na Pantovčaku

Andrej Plenković na Pantovčak je stigao s potpisima 76 saborskih zastupnika i zastupnica, koji su mu pružili potporu da opet bude premijer.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske. Nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

Milanović se htio rukovati, ali Plenković je odbio pa su se pozdravili laktom.

Dogovorio vladu

Podsjetimo, Andrej Plenković je jučer, nakon ručka s predstavnicima većine u zagrebačkom restoranu, novinarima rekao da je razgovor protekao u dobrom ozračju, a na sastanku im je predstavio dinamiku aktivnosti za idući tjedan.

Na sastanku su, osim HDZ-ovaca, bili predstavnici nacionalnih manjina, čelnik HSLS-a Dario Hrebak, predsjednik HNS-a Predrag Štromar i šef Reformista Radimir Čačić.

Plenković nakon sastanka: Sve znam i sve je odlučeno, bit će članova Vlade koji dosad nisu bili ministri

Imena članova vlade nakon sastanka s Milanovićem?

Iako se očekivalo da će Plenković jutros u uvodu današnje sjednice Vlade napokon iznijeti neke detalje o arhitekturi nove Vlade, on to nije učinio, već se očekuje da će to učiniti nakon dobivanja mandata na Pantovčaku.

Predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću Državno izborno povjerenstvo (DIP) u četvrtak je uručilo službene rezultate nedavnih parlamentarnih izbora, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Predsjednik Milanović primio je u svome Uredu na Pantovčaku predsjednika Državnog izbornog povjerenstva RH Đuru Sessu, potpredsjednice DIP-a Vesnu Fabijančić-Križanić i Anu Lovrin te člana DIP-a Slavena Hojskog.

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa uručio je predsjedniku Milanoviću službene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor koji su održani 5. srpnja ove godine.

Nakon zaprimanja službenih rezultata izbora zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik Milanović obavit će Ustavom predviđeni postupak za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Komentari