Radnička fronta sa slovenske granice poručila: Izbjeglice su dobrodošle. Amerika i EU su krivi za nikada do kraja prekinuti kolonijalizam

Kandidatkinja i kandidat Radničke fronte na listi zelenih i lijevih stranaka za VIII. izbornu jedinicu Katarina Pavičić-Ivelja i David Bilić u subotu su s graničnog prijelaza Rupa povodom Svjetskog dana izbjeglica poručili da su izbjeglice dobrodošle i pritom su osudili njihov nehumani tretman na granicama.

Pavičić-Ivelja ustvrdila je da je kaznena prijava protiv policajaca koji su prije nekoliko dana u Slunju pretukli izbjeglicu nažalost i dalje samo iznimka. Kazala je da se prethodnih mjeseci moglo posvjedočiti navodima o premlaćivanju i ponižavanju migranata.

Za nju su tzv. pushbackovi apsolutno nedopustivi za zemlju koja se poziva na demokraciju te predstavljaju otvoreno kršenje temeljnih ljudskih prava. Dodala je kako svako postupanje s osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita mora poštivati ljudsko dostojanstvo, pravo na život, zabranu mučenja kao i načelo zabrane vraćanja (non-refoulment).

Smatra da je europska migracijska politika postala ogledalo licemjerja te da Hrvatska kao zemlja periferije EU ne smije pristati bespogovorno služiti interesima europskog centra koji izbjeglice koristi kao kapital za političku trgovinu.



“Demokratsko društvo, društvo je bez policijskog nasilja i bez žilet žice, to je društvo solidarnih, a ne batinaša“, ustvrdila je Pavičić-Ivelja.

David Bilić je rekao kako se često čuju priče da izbjeglice uživaju nezamislive privilegije, a stvarnost je upravo suprotna. On smatra da je uzrok pojave izbjeglica uglavnom posljedica ciljanog destabiliziranja Bliskog istoka od strane Sjedinjenih Američkih Država i EU-a, u što je uključena i Hrvatska bez da ju je itko išta pitao. U razloge ubraja i nikada do kraja prekinuti kolonijalizam.

“Poručujem onima kojima smetaju izbjeglice da se založe za to da ne moraju bježati iz svojih domova umjesto da šire mržnju i lažne vijesti”, izjavio je Bilić.

Komentari