Bugarskoj i Rumunjskoj odobren djelomičan pristup šengenskom prostoru

Ilustracija

Vijeće EU postiglo je jučer dogovor o djelomičnom primanju Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor u zračnim i pomorskim lukama, objavilo je španjolsko predsjedništvo.

Odluka je donesena konsenzusom svih država članica, pisanim postupkom nakon što je Austrija popustila i dopustila djelomičan ulazak u Schengen. Riječ je o zadnjoj odluci donesenoj tijekom španjolskog predsjedanja koje završava zadnji dan 2023. godine.

Od 31. ožujka sljedeće godine ukidaju se granične kontrole na unutarnjim graničnim postajama, za sada samo u zračnom i pomorskom prometu. Datum 31. ožujka izabran je jer tada počinje ljetno računanje vremena i ljetni raspored letova u zračnom prometu.

Dogovor je uslijedio nakon što su Bugarska i Rumunjska potpisale s Austrijom zajedničku deklaraciju u kojoj se obvezuju da će se pojačano boriti protiv ilegalnih migracija.



“Nazočnost Frontexa na bugarsko-turskoj granici trebala bi biti najmanje utrostručena, a kontrole kopnenim granicama između Bugarske i Rumunjske i između Rumunjske i Mađarske morat će biti pojačane”, kaže se u zajedničkoj deklaraciji triju zemalja.

Pixabay

Već godinama to čekaju
Bugarska i Rumunjska već godinama čekaju na ulazak u šengenski prostor i sada su dobile samo djelomičan pristup prostoru bez unutarnjih graničnih kontrola.

Europska komisija je još 2011. zaključila da obje zemlje ispunjavaju sve uvjete i opetovano pozivala države članice da odobre njihov ulazak, ali uvijek se jedna ili više zemalja tome protivila.

Neviđene mjere sigurnosti za doček u Francuskoj: “Razina prijetnje je jako visoka”

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson je istaknula da sada treba “osigurati slobodno kretanje i u kopnenom prometu”.

“Nastavit ću aktivno podupirati proces punog pristupanja u 2024. godini”, poručila je Johansson.

Komentari