Cvrtila o financiranju stranaka iz stranih izvora: To je zasigurno sigurnosni rizik, ali službe to ne kontroliraju iako je zakonom zabranjeno

Foto: screenshot

Političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni vijećnici za financiranje političkih aktivnosti i izborne promidžbene dobivaju novce iz državnog i lokalnog proračuna te mogu dobivati donacije fizičkih i pravnih osoba. Te donacije ne smiju biti od stranih osoba, zaklada i političkih stranaka. Unatoč tome, hrvatske stranke krše zakon, a službe na to ne reagiraju. 

Naime, zabranjeno je financiranje od stranih država, stranih političkih stranaka, stranih pravnih osoba, stranih fizičkih osoba, osim državljana drugih država članica Europske unije koji imaju prebivalište ili privremeni boravak u Republici Hrvatskoj prema Zakonu o strancima, kako piše u Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma (članak 46.).

Na pitanje je li sigurnosni rizik kada strane zaklade ili političke stranke daju hrvatskim strankama novac s kojim oni obavljaju određeno društveno djelovanje ili se natječu na izborima, stručnjak za sigurnost i kriminalist Željko Cvrtila ističe kako je to zasigurno rizik za sigurnost.

“To po zakonu nije dopušteno, ali službe, koliko je meni poznato, to ne kontroliraju”, govori nam.



Objašnjava da se tako miješaju u vlast oni koji financiraju, provode svoje ciljeve, što onda predstavlja sigurnosni rizik za državu.

“Vidjeli smo u slučaju Amerike što se događa kada se druge države miješaju, i u slučaju Italije gdje je mafija na taj način imala utjecaj na vlast’, navodi primjere.

Smatra da je to u Hrvatskoj sve odavno već posloženo. Političke stranke unatoč zakonu dobivaju donacije od stranih izvora, a nitko to ne kontrolira.

Komentari