Davor Huić: Ovo je prilika da se u hodu riješe problemi poput stranačkog uhljebljivanja i digitalizacije javne uprave

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Kako je Vlada na današnjoj sjednici donijela novi paket ekonomskih mjera težak dodatnih 30 milijardi kuna, kojim bi se trebalo pomoći realnom sektoru da prebrodi krizu i nadolazeću recesiju izazvanu pandemijom koronavirusa, zanimalo nas je što o tome misli Davor Huić, predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa. Koliko je Vlada poslušala poduzetnike i koliko su mjere dobre?

“Vlada je reagirala na signale s terena, a koji su dolazili od svih okupljenih oko inicijative ‘Glas poduzetnika’, HUP-a i ostalih i to je dobro jer je tu postojao visoki konsenzus između svih inicijativa i zahtjeva. Dakle pozitivno je da je vlast poslušala one koji su u ovoj situaciji najugroženiji.”

“Sada treba pratiti detalje provedbe, jer vjerojatno će se neke stvari morati korigirati u hodu. Zbog toga bi bilo dobro da je formiran ‘savjet’ koji je Vlada najavljivala, no očigledno od njega na kraju odustala, ili nekakvo drugo tijelo koje bi moglo Vladi i onima koji upravljaju krizom dati neki povratni signal od samih poduzetnika,” tvrdi Huić.

‘Nitko u ovoj krizi ne može biti otok’

Treba voditi računa o tome kako taj paket mjera financirati, naglašava Huić, jer to će biti izazovan pothvat koji će tražiti od države da ostvari uštede, ali u isto vrijeme mora paziti da ne ode u prevelik deficit što bi nas moglo vratiti ponovo rušenju kreditnog rejtinga i skupljem zaduživanju.



– Također se otvara pitanje financiranja svega toga, što je izazov – kaže Huić

“Jedan dio će se sigurno tražiti u uštedama u proračunu, a uštede od 5 do 10 posto se uvijek mogu ostvariti, ali ne smijemo otići u prevelik deficit jer bi nam to srušilo kreditni rejting i povećalo cijenu zaduživanja, a to nikako ne bi bilo dobro. No ovo također je i prilika da se u hodu naprave prilagodbe u javnom sektoru, da se problemi, poput stranačkog uhljebljivanja, a što se godinama gomilalo napokon riješi, te da se javna uprava digitalizira i fokusira na brzo i efikasno pružanje usluga građanima, što je i svrha javnog sektora,” rekao je za Otvoreno Huić.

Nitko u ovoj krizi ne može biti ‘otok’ i svi zajedno moramo se suočiti sa svim ekonomskim posljedicama koje nam je ova pandemija donijela, smatra naš sugovornik i naglašava kako investicije u infrastrukture projekte se trebaju nastaviti.

“Bitno je da ovu krizu svi podnesemo ravnomjerno i tu javni sektor neće moći ostati izdvojen. Ono što je važno da se transferi prema građanima, poput mirovina i socijale se ne diraju, a da se investicije u infrastrukturne projekte ostanu jer to ima najveći pozitivan učinak na ekonomiju,” zaključuje Davor Huić za Otvoreno.

Komentari